dinsdag 18 mei 2021

P Politiek

HartvoorWassenaar: Veiligheid voor fietsers, scooters en voetgangers

Op 1 juni werden omwonenden van de Backershagenlaan opgeschrikt door het lawaai van een landende traumahelikopter. Deze kwam om een scooterrijder op te halen die gewond was geraakt. Bij het ongeval was niemand anders betrokken. Het leek er op dat een losliggende tegel de oorzaak van het ongeval is, maar politieonderzoek moet dit bevestigen. Nauwelijks een week later vindt wederom een eenzijdig (fiets-)ongeval plaats, waarbij opnieuw een traumahelikopter wordt opgeroepen. HartvoorWassenaar maakt zich zorgen over de veiligheid op fiets- en voetpaden.


Sinds er extra bezuinigingen zijn op het onderhoud van wegen en fietspaden, zijn we beducht dat de kwaliteit en dus de veiligheid achteruit gaan.

Overhangend groen
Nu we goed richting de zomer gaan, en er inmiddels ook wat water uit de hemel is gevallen, schiet de natuur echt uit zijn schulp. Een nadeel is dat overhangend groen uit tuinen weer forser wordt. Daardoor wordt het regelmatig lastig om over stoepen te lopen en mensen te passeren. Zeker wanneer je 1,5 meter afstand moet houden.
Daarnaast kunnen laaghangende takken fietsers hinderen. Je zult maar iedere keer moeten duiken als er laaghangende bladeren zijn. Op de Lange Kerkdam hangen ze echt te laag en moet je serieus opletten. Maar veilig is het niet.

Wat doet HartvoorWassenaar?
HartvoorWassenaar heeft met een motie het college verzocht om er voor te zorgen dat overhangend groen wordt gesnoeid. In eerste instantie zullen bewoners van een pand waarvan het groen te ver buiten de grenzen van het perceel komt worden gevraagd zelf de overhang te snoeien.  Vervolgens zal de gemeente opdracht geven om de overhang te snoeien op kosten van de bewoner. Wij vinden dat terecht. Ieder heeft zo zijn verantwoordelijkheid voor veiligheid.

We hebben gevraagd hier hoge prioriteit aan te geven. We zijn blij dat het college volmondig heeft aanvaard. Daarnaast heeft HartvoorWassenaar vragen gesteld aan het college betreffende de veiligheid op fietspaden.  Het mag niet zo zijn dat vermindering van onderhoud, ook vermindering van veiligheid met zich meebrengt. De betrokken wethouder heeft geantwoord dat in het najaar er een plan fietsveiligheid wordt gepresenteerd.

HartvoorWassenaar zal alert blijven op de veiligheid voor fietsers en voetgangers in ons dorp.

HartvoorWassenaar, Henri Hendrickx
Solide, voor een mooi dorp.