Skip to content
Ellen Klompé is bijna klaar voor de start van Fietsmaatjes in Wassenaar. Fotocredit: Ellen Klompé

Fietsmaatjes heeft de wind mee in Wassenaar

10 juni 20212 minute read

Het is bijna zover. In Wassenaar gaat binnenkort Fietsmaatjes van start. Ellen Klompé, die het initiatief nam, heeft het gevoel dat ze met wind in de rug naar de startstreep fietst. Fietsmaatjes Wassenaar is er voor mensen in deze gemeente die er graag op uit gaan met de fiets maar dit door een beperking of leeftijd niet meer kunnen of durven. Zij zijn de gasten. Fietsmaatjes Wassenaar koppelt een gast aan een vrijwilliger. Samen maken gast en vrijwilliger fietstochten op een duofiets met elektrische trapondersteuning.

Er is inmiddels een overeenkomst gesloten met Fietsmaatjes Nederland, de landelijke organisatie die de oprichters van Fietsmaatjes in Wassenaar met raad en daad steunt. Ook heeft Ellen geestdriftige mensen bereid gevonden om zitting te nemen in het bestuur. Zij hoopt nog deze maand bij de notaris het stichtingsbestuur formeel op te richten. Bovendien is een bemoedigend begin gemaakt met sponsoring voor de aanschaf van een mooie Fietsmaatjes duofiets. En, minstens zo belangrijk, er zijn ook al medewerkers om het project draaiende te houden.

Het grootste struikelblok is nu het vinden van een passende huisvesting voor de duofiets. Een garagebox, die voorzien wordt van opladers voor de accu’s die het trappen van de elektrische duofiets ondersteunen, is groot genoeg.

Fietsmaatjes in oprichting wil in Wassenaar bescheiden van start gaan met één duofiets en dat voor de herfst van dit jaar. Het ideaal, dat Ellen voor langere termijn voor ogen staat, zijn meerdere duofietsen die verspreid over het dorp in meerdere wijken worden gestald. Fietsmaatjes wordt zo een project dat dicht bij de mensen staat die elkaar graag helpen in de eigen buurt.

Ellen Klompé heeft er vertrouwen in. De ervaring in andere plaatsen leert dat Fietsmaatjes veel enthousiasme los maakt bij zowel de gasten als de vrijwilligers. De gasten zijn thuiswonenden in Wassenaar met een beperking in bewegen, horen, zien of cognitie. Ook mensen die kampen met eenzaamheid behoren tot de doelgroep.

De vrijwilligers zijn van alle leeftijden en houden van bewegen en het leggen van persoonlijke contacten. Van de gasten wordt een kleine bijdrage gevraagd voor het onderhoud van de fiets. Na berichten in de plaatselijke media krijgt Ellen veel vragen van dorpsbewoners over haar initiatief en zij heeft dan ook het gevoel dat Fietsmaatjes een fantastische aanvulling is op de verschillende activiteiten in Wassenaar.

Tags

DuofietsenEropuitFietsmaatjes WassenaarVrijwilligersWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top