Skip to content
Fotocredit: Veilig Verkeer Nederland

5 tips om verlicht te fietsen

7 oktober 20212 minute read

De dagen worden weer korter en het is langer donker. Belangrijk dus om zichtbaar op pad te gaan. Veilig Verkeer Nederland geeft je tips!

5 tips om verlicht te fietsen
Veel fietsers gaan al verlicht op pad.¹ Maar soms wordt er toch zonder verlichting gefietst. Veel voorkomende redenen? Kapotte verlichting en een lege batterij. Ook wordt wel eens vergeten de verlichting aan te zetten of losse lampjes mee te nemen². Zonde! Daarom geven wij je 5 tips om verlicht te fietsen.

1. Zet je verlichting aan
Een open deur, maar toch wordt het soms vergeten. Heb jij hier moeite mee? Misschien helpen deze tips:

Bedenk een cue. Bijvoorbeeld: Als de straatverlichting aan is, doe ik mijn fietsverlichting ook aan.
Vraag een collega of iemand thuis of ze jou willen herinneren aan het aanzetten van je verlichting.
Zorg voor verlichting die automatisch aangaat tijdens het fietsen.

2. Controleer regelmatig of de fietsverlichting werkt
Volgens de wettelijke regels moet fietsverlichting voortdurend zichtbaar zijn en mogen de lichten niet knipperen of anderen verblinden. Dit heb je bij je eigen fiets zo gecheckt. Maar hoe zit het met de verlichting van bijvoorbeeld je kinderen? Spreek samen af dat iedereen het direct laat weten als de verlichting niet werkt. Stuk? Ga dan snel door naar tip 3 en 4!

3. Zorg voor reservelampjes en -batterijen
Losse lampjes zijn – zeker als noodverlichting – handig. Zolang je ze niet vergeet mee te nemen én de batterijen nog werken natuurlijk. Bewaar reservelampjes en -batterijen het liefst op een vaste plek. Zo weet iedereen ze thuis te vinden. Ook is het verstandig om een extra setje bij je te hebben, mocht je vaste fietsverlichting het onderweg begeven.

4. Repareer je fietsverlichting snel
Heb je vaste fietsverlichting? Top! Deze vergeet je namelijk niet mee te nemen. ? Stuk? Repareer je verlichting zelf of breng je fiets naar de fietsenmaker. Lukt het niet meteen, plan dan gelijk een moment in waarop je dit kan doen en gebruik in de tussentijd losse lampjes. Zo voorkom je uitstelgedrag.

5. Opvallende kleding en accessoires
Verlichting is key, maar heb je ook wel eens nagedacht over je outfit? Een donkere jas valt niet op in het donker. Een reflecterende jas wel. En wist je dat naast werkende fietsverlichting, wielreflectoren ook verplicht zijn op de fiets?

We hopen dat deze tips je helpen zichtbaar op pad te gaan! De tips zijn onderdeel van onze fietsverlichtingscampagne. Bekijk ook onze tips voor voetgangers en hardlopers!

Bron: Veilig Verkeer Nederland

Komveiligthuis

Fotocredit: komveiligthuis.nl

 

Tags

TipsVeilig verkeerVVNWassenaarZichtbaar op de fiets
Gerelateerde artikelen
Back To Top