zaterdag 25 september 2021

A Algemeen

RijnlandRoute: Het vriest in de tunnel!

It giet oan! Een bijzondere mijlpaal: deze week is het vriezen in de tunnel gestart. Op een achttal plekken wordt de ondergrond tussen de beide tunnelbuizen bevroren. Hierdoor kunnen we de dwarsverbinding uitgraven zonder dat er grondwater de tunnel instroomt.

In de afgelopen maanden hebben de bouwers de vrieslansen aangebracht, waar nu het eerste pekelwater doorheen stroomt. Naar verwachting duurt het per dwarsverbinding een week of 6 totdat het hele grondpakket bevroren is. De temperatuur zakt dan tot ongeveer ‑35 graden Celcius. Dat houden we zeer nauwkeurig in de gaten. Hierna hakken we het beton van de tunnelwand weg en starten we met het uitgraven van de verbinding naar de andere tunnelbuis. Er komen in totaal 8 dwarsverbindingen die we maken met de vriestechniek. Daarvoor brengen we in totaal 2,5 kilometer aan vrieslansen aan in de grond tussen de beide tunnelbuizen.

Bekijk hier de foto’s waar het eerste ijs te zien is op de koppelingen van de slangen, die zorgen voor de aanvoer van het ijskoude pekelwater.