donderdag 09 december 2021

P Politiek

HartvoorWassenaar: Waarom experimenteren met afval?

Goed nieuws: Vanaf 1 januari 2022 hoeven we PMD niet meer te scheiden van het andere afval. PMD gaat dan in de gewone (grijze) restafvalcontainer. Einde experiment. De grijze bak thuis wordt eens per week geleegd. De PMD bak verdwijnt. Wat overblijft: glas wordt in verzamelcontainers ingeleverd. Papier in de blauwe bak of centrale container. En de groene bak voor groen afval. Doordat PMD bij restafval gaat, zullen de verzamel containers vaker worden geleegd, waardoor overlast en stank afnemen.

Nascheiden

Voor de duidelijkheid: HartvoorWassenaar is vóór het scheiden van afval. We willen het afval verminderen en zoveel als mogelijk hergebruiken.
In 2017 hebben we al onderzoek gedaan naar de beste oplossing. We hebben afvalverwerkers bezocht en toen werd duidelijk dat industrieel nascheiden veel efficienter en milieuvriendelijker is. En ook veel betere scheidingsresultaten oplevert.
We hebben daarom als enige tegen alle experimenten gestemd. We wisten dat het veel minder goed uitpakt en veel duurder zou zijn. Ondanks de vlammende betogen van de verantwoordelijke politici.

Kosten

Slecht nieuws: de kosten gaan in 2022 weer met ruim 12% omhoog. Een tweepersoonshuishouden gaat bijna €500 per jaar betalen voor het ophalen van afval.
Eigenlijk gaan de kosten met 24% omhoog, maar als je dat doet vlak voor de verkiezingen dan kost je dat als coalitie van VVD/CDA/D66/LW stemmen. Dus wordt de verhoging van nog eens 12% op de begroting van de gemeente gezet. In 2023 en 2024 wordt dat ingehaald. Zodat we in 2024 tegen een tarief van €600 per jaar aankijken. Vijf tientjes in de maand. Bizar. Meer dan 50% verhoging in een paar jaar tijd.

Wij van HartvoorWassenaar vinden het vervelend dat wij dit verhaal moeten brengen. We hadden graag gezien dat het beleid de afgelopen jaren verstandig was geweest. We zijn trots op Wassenaar, maar niet op het feit dat in korte tijd het afvaltarief het hoogste in Nederland is geworden.
Wij zien het als een opdracht om na de verkiezingen stevige verbeteringen voor elkaar te krijgen.

Toekomst

We staan voor de warmte-, energie- en klimaat-transitie. Die brengen, zeker voor de Wassenaarders, grote gevolgen met zich mee. We willen hier vooral geen experimenten. Het afval experiment is niets vergeleken met wat ons te wachten staat op het klimaatgebied. Het moet voor Wassenaarders goed uitpakken.
HartvoorWassenaar zal er wijs en voorzichtig mee omgaan.
Solide en verstandig. Zoals altijd. Voor een mooi dorp.

HartvoorWassenaar, Lijst 2, Henri Hendrickx