Skip to content
Fotocredit: Arjan Koning

Record aantal bezoekers Stoomtrein Katwijk Leiden

Stoomtrein Katwijk Leiden
17 januari 20232 minute read

Stoomtrein Katwijk Leiden heeft in 2022 een record aantal bezoekers mogen verwelkomen. Dat is niet zo gek. Het vernieuwde museum met de aantrekkelijke kindercorner is een regelrechte hit gebleken. Kwamen de bezoekers voorheen voor een rit met de stoomtrein. Nu is er veel meer te zien en te beleven en verblijven de bezoekers er minstens een halve dag. En vaak willen de kinderen of kleinkinderen dan nog niet mee naar huis. Het feit dat het museum nu ook gratis te bezoeken is voor houders van de museumkaart is natuurlijk ook een pluspunt.

Record aantal bezoekers in 2022

De ritten met de Pepernotenexpress en de winterritten waren heel goed bezocht met gemiddeld zo’n 475 bezoekers per dag. Dat alles bij elkaar, reguliere rijweekenden, extra ritten voor feesten en partijen + 14 machinistendagen, bracht het aantal bezoekers in 2022 op een nooit eerder vertoond aantal van 26.893. Een verbetering van het oude record uit 2017 met maar liefst 12%. Daarmee is Stoomtrein Katwijk Leiden na het strand de grootste publiekstrekker in Katwijk. En dat terwijl dit museum maar 76 dagen per jaar geopend is.

150 vrijwilligers

Het museum aan het Valkenburgse Meer bestaat inmiddels ruim 50 jaar. Je kunt je het nauwelijks voorstellen. Alles wat in al die jaren is neergezet, is te danken aan de tomeloze inzet van vrijwilligers. Zij hebben het museum verbouwd naar de huidige eisen van deze tijd en een buitenmuseum met historische gebouwen ontwikkeld. In al die jaren hebben zij een gigantische hoeveelheid smalspoorlocomotieven verzameld en zelf ook gerestaureerd. In de goed geoutilleerde werkplaats is heel veel know how aanwezig. Momenteel worden drie stoomlocomotieven gerestaureerd en twee van deze locomotieven zullen in 2023 opgeleverd worden. Naast stoomlocomotieven worden ook diesellocomotieven en ander rollend materieel gerestaureerd. Geen uitdaging is te groot voor de mannen en vrouwen in de werkplaats. Het smalspoormuseum in Valkenburg heeft nationaal en internationaal naam en faam opgebouwd.

Grootse plannen voor 2023

Voor 2023 staan er meer dan ooit speciale publieksdagen en evenementen op stapel. Want in 2023 wil het museum minimaal 30.000 bezoekers verwelkomen. In het Paasweekend van 2023 gaat het museum weer open. Omdat het museum nu ook de museumkaart accepteert, kunt u gewoon vaker langskomen. Je doet je (klein)kinderen er een groot plezier mee. Op hun website vindt u alle informatie.

Tags

MuseumRegioStoomtreinStoomtrein Katwijk LeidenValkenburgse meerValkenburgZH
Gerelateerde artikelen
Back To Top