Skip to content
Fotocredit: Stoomtrein Katwijk Leiden

Evenement in Vuur en Vlam bij Stoomtrein Katwijk Leiden

Stoomtrein Katwijk Leiden
27 maart 20234 minute read

In het weekend van 22 en 23 april 2023 organiseert Stoomtrein Katwijk Leiden samen met de Stichting Historisch Brandweermaterieel (SHB) een wel heel bijzonder evenement voor jong en oud. Laatstgenoemde stichting viert haar 40-jarig jubileum bij Stoomtrein Katwijk Leiden vanwege hun gezamenlijke geschiedenis

Begin jaren 70 in de Katwijkse duinen

In de Katwijkse duinen, begin jaren 70, pionierden enthousiaste treinliefhebbers met stoom- en dieseltreinen op het smalspoor van het duinwaterleidingbedrijf. Jan Pellenbarg, de oprichter van Stichting Nationaal Smalspoor (SNS), kwam niet alleen stoomlocomotieven op het spoor om te restaureren. Hij wist ook stoombrandspuit “Vecht” uit 1883 te verwerven. Een aantal jongeren hebben het plan opgevat ook deze stoomspuit te restaureren. Zij hebben de Stichting Historisch Brandweermaterieel (SHB) opgericht. De vriendschappelijke band is altijd in tact gebleven. SHB viert dit jaar hun 40-jarig jubileum en willen dat bij Stoomtrein Katwijk Leiden groots gaan vieren. Zij hebben dit bijzondere evenement de naam in “Vuur en Vlam’ gegeven. Jong en oud zal zich tijdens dit unieke weekend uitstekend kunnen vermaken.

Een uitgebreid programma voor jong en oud

In weekend van 22 en 23 april a.s. zullen voor het stationsgebouw aan de J. Pellenbargweg oude en prachtig gerestaureerde brandweerwagens met een rijke geschiedenis worden geparkeerd. Naast de eerste gemotoriseerde voertuigen staan er ook brandweerwagens opgesteld die hebben geblust bij de brand die is ontstaan door het vergissingsbombardement in 1945 op het Bezuidenhout. Er wordt ook uitleg gegeven over de grootste Haagse brand ooit. In het buitenmuseum is veel te doen en te zien. Rondom de rijtuigenloods staan de voertuigen die hebben geblust bij de grootste naoorlogse brand van Den Haag in het gebouw van Kunsten en Wetenschappen. Er staat een digitale expositie opgesteld van deze brand in 1964. Ook kunt u er (kleinere) handspuiten en motorspuiten bekijken. Net als stoombrandspuit “Leiden”.

De rijtuigenloods zelf is ingericht als tentoonstellingsruimte. Er staat voor de kinderen een grote demonstratietafel opgesteld met Playmobil brandweershowmodellen (Bauteam Holland) en er is een uitgebreide infomarkt en horeca. En er is een stand met brandweer merchandising waar u een leuke herinnering voor de kinderen kunt kopen.

Een rode brandweertrein voor de kinderen

Een hoogtepunt voor de kinderen is een rit met de speciale brandweertrein. Deze rode brandweertrein, die voor dit weekend is voorzien van een blauw zwaailicht en een sirene, rijdt via de “Wilgenlaanroute” om de rijtuigenloods heen.  De kinderen gaan gekleed in brandweeruniformen en helmen. Uiteraard komen onze jonge helden in actie om een brand te blussen.

Ritten met de stoomtrein

De stoomtreinen rijden de gehele dag door zonder dienstregeling. Als een trein vol is, wordt het vertreksein gegeven en rijdt de trein nu om het gehele Valkenburgse Meer.  Bij de halte Wassenaarse Watering stopt de trein voor demonstraties. Er worden brandemmers doorgegeven om te ervaren hoe vroeger branden werden geblust. Je kunt zien dat een oude  handspuit al 150 liter water per minuut kan oppompen. Heel zwaar week, daarom mogen sterke papa’s, mama’s en grotere kinderen hun spierballen tonen.  De demonstratie wordt afgesloten met de oudste werkende stoombrandspuit “Vecht” uit 1884 die al 1200 liter water per minuut kan verwerken.  Met de volgende stoomtrein kun je je reis weer vervolgen naar het buitenmuseum. Bij het vertrek van deze trein rijd je onder twee waterstralen door. Het vervolg de route is nieuw voor 2023. De treinen rijden vanaf dit seizoen om het gehele Valkenburgse Meer. Tijdens de rit met de stoomtrein kun je onderweg ook nog een moderne DAF  waterkanon met een groot vermogen van 3000 liter per minuut in actie zien. Langs een deel van de route van de stoomtrein loopt een paard mee die een oude stoombrandspuit voorttrekt.

Kaarten vooraf reserveren

Het zal druk worden tijdens “In Vuur en Vlam”. Om de bezoekers zoveel mogelijk te spreiden heeft het museum voor dit weekend een reserveringssysteem met tijdsloten ingericht op hun website www.stoomtreinkatwijkleiden.nl Alleen met een reservering heeft u gegarandeerd toegang. U betaalt geen reserveringskosten. Houders van museumkaarten mogen gratis naar binnen. Ook dan moet u de kaartjes reserveren. Aan de kassa worden alleen kaarten verkocht als er nog vrije plaatsen zijn.

Tags

BrandweerKinderactiviteitenRegioStoomtrein Katwijk LeidenStoomtreinritten
Gerelateerde artikelen
Back To Top