Ga naar hoofdinhoud
Fotocredit: PR

GroenLinks Wassenaar en Hart voor Wassenaar: Hoe zit dat met ons zonnepanelenbeleid?

GroenLinks Wassenaar/Hart voor Wassenaar
14 september 20233 minute read

GroenLinks Wassenaar heeft samen met Hart voor Wassenaar het onderwerp zonnepanelen op de agenda gezet.  In de commissie  hebben we gesproken over wat we kunnen doen voor de Wassenaarders om het plaatsen van panelen makkelijker te maken.  

Wij maken ons zorgen omdat wij veel berichten ontvangen van inwoners die graag hun woningen willen verduurzamen maar in de praktijk tegenwerking ervaren vanuit de gemeente. 

Één van de inwoners gaf aan dat de welstandscommissie heel begripvol was maar dat ook werd gezegd dat men nu eenmaal te maken heeft met regels. Er werd aangegeven dat de te plaatsen panelen niet één centimeter in afmeting, of één procent in kleur, mochten verschillen van die van de buurvrouw. En dat paneel van de buurvrouw, dat was helaas niet meer te krijgen. Geen vergunning dus.

Ook spraken wij mensen die aangeven dat ze conform de huidige beleidsregels alleen rode zonnepanelen mogen plaatsen op hun voorgevel. Rode zonnepanelen zijn twee keer zo duur en hebben 30% minder opbrengst. Ook is het  heel lastig precies de juiste kleur voor het dak te vinden. Verder is er ook geen leverancier te vinden die rode zonnepanelen op leipannen (platte dakpannen gelijkend op leistenen) plaatst. Veel inwoners kunnen hierdoor dus geen zonnepanelen op hun dak plaatsen. 

Het huidige beleid voor het plaatsen van zonnepanelen in Wassenaar heeft ook het Leidsch Dagblad gehaald. In het artikel van 8 november 2022 met titel: “Verduurzamen? Geduld is het nieuwe normaal” wordt een voorbeeld in Wassenaar genoemd waar de specialist van duurzaamheidscentrum Zoeterwoude zich nogal stoort aan de gang van zaken in gemeenteland. Zo kreeg hij in Wassenaar te horen dat de PVT-installatie (zonnepanelen die naast elektriciteit ook warmte maken) die hij er voor een klant zou aanbrengen, uit vijf in plaats van tien panelen moest bestaan. Wij citeren: “Dat kan dus niet, dat is een systeem waarbij de zonnepanelen niet alleen elektriciteit leveren, maar ook de vervanging vormen van de buitenunit van een warmtepomp. Zo’n installatie reken je dus helemaal door; daar kun je niet even een paar panelen afhalen omdat je dat mooier vindt”.

Wij zijn van mening dat we Wassenaarders die op eigen initiatief, en op eigen kosten, hun woning willen verduurzamen, niet zo in de weg zouden moeten zitten. De gemeente zou meer een helpende hand moeten bieden, en samen met de inwoners moeten zoeken naar een werkende oplossing. En zich niet alleen blind staren op de regeltjes. Uiteraard wél met enig respect voor het beschermd dorpsgezicht. 

Wij komen graag in contact met inwoners die soortgelijke ervaringen hebben. Wij willen inwoners faciliteren en stimuleren om zelf te verduurzamen en daarvoor is  een aanpassing van het huidige zonnepanelenbeleid wenselijk.

Hart voor Wassenaar, Pasquale van Vliet – van Dijk | PvVliet@wassenaar.nl

GroenLinks Wassenaar, Susanne van Eps-Habibe | SvEps@wassenaar.nl

Tags

GemeenteraadGroenLinksHartvoorWassenaarIngezondenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top