Skip to content
Wethouder Ronald Zoutendijk verricht de openingshandeling. Fotocredit: redactie Wassenaarders.nl

‘In Wassenaar wonen ook jongeren’. Hoge verwachtingen van nieuw geopend jongerencentrum

7 oktober 20233 minute read

Gang is alles, luidt een gezegde over biljart. Dat lijkt ook van toepassing op het verlopen proces voor een nieuw jongerencentrum in Wassenaar. Afgelopen donderdagavond verrichtte verantwoordelijk wethouder Ronald Zoutendijk de openingshandeling. Dat deed hij met een openingsslag op de pooltafel.

In de voormalige boksschool aan de Dr. Mansveltkade is er een inloop op de dinsdagmiddag (15.00-17.30 uur) voor de jonge jeugd (11 t/m 14 jaar) en op de donderdagavond (19.00-22.00 uur) voor de wat oudere jeugd (14 t/m 18 jaar). Ze kunnen daar terecht voor verschillende spellen, muziek of om gewoon wat te chillen met vrienden.

Maat vol

Daarmee wordt voorzien in een broodnodige behoefte, die al langer werd gevoeld bij de jongeren zelf, hun ouders, lokale politie en handhaving in Wassenaar. Vorig najaar zorgde een incident tussen jongeren en omwonenden, waarover Wassenaarders.nl toen berichtte, voor een stroomversnelling. In de Van der Duyn Maasdamstraat liep in november 2023 de spanning op tot het kookpunt en kwam het zelfs tot een handgemeen. Voor omwonenden, maar zeker ook voor ouders van jongeren was daarmee de maat vol. Ze kwamen in actie.

“Het was echt 5 over 12,” memoreert Anoeshka van den Brink, één van de aanwezige ouders bij de opening. “Er was niets voor jongeren in Wassenaar. Er is tijdens een bijeenkomst bij omwonenden thuis een gesprek geweest met de burgemeester. We hebben ook een brief gestuurd naar de gemeenteraad.” Daarmee kwam de zaak op gang. In januari van dit jaar werden twee bijeenkomsten georganiseerd door de gemeente, waaronder een pizza-party voor de jongeren zelf. Daar is gesproken over behoeften onder jongeren. De uitkomst van de twee bijeenkomsten resulteerden in een plan van aanpak.

Eerste stap

Met als resultaat een nieuwe binnen locatie voor opvang van jongeren op dinsdagmiddag en donderdagavond. Vanuit de lokale samenleving is de helpende hand uitgestoken om van dit jongerencentrum een succes te maken. De buurtvereniging Groot van Polanen deed dat met een donatie van 2000 euro. Daarmee kon o.a. de pooltafel en het tafeltennis worden aangeschaft. De Stille Kracht deed eveneens een donatie. “Het is een eerste stap en we hopen natuurlijk dat dit centrum vaker opengaat,” zegt Patricia van Egmond, een andere aanwezige moeder. “Wassenaar is niet alleen een vergrijzende gemeente. Er wonen ook jongeren,” aldus een van de ouders.

Plek voor jongeren

Verantwoordelijk wethouder Ronald Zoutendijk erkende dat ook in zijn openingswoord. “We zijn veel bezig met ouderen maar ook jongeren verdienen onze aandacht. Het is goed ook iets voor hen te doen en dan mag het niet beperkt blijven tot alleen praten.”

Andere samenwerkingspartners, zoals jeugdagent Rosalie van de politie in Wassenaar en Buurtwerk Gro-Up waren eveneens blij met de jongerenvoorziening. Locatiemanager Wouter Rijneveld van Buurtwerk Gro-up verwoordde het gevoel van de avond: “Mooi dat er nu een plek is waar jongeren naartoe kunnen.”

Kom langs

In het jongerencentrum, dat nog in afwachting is van een passende naam, is altijd een jongerenwerker aanwezig die voor de jeugd klaar staat. Voor een praatje, hulp met huiswerk of om samen een leuke activiteit te organiseren. Ben je nieuwsgierig? Kom dan gezellig een keer langs en neem je vrienden mee. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis.

Tags

ActiviteitenJongerencentrumjongerenwerkOpeningWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top