Skip to content
St. Jozefkerk
St. Jozefkerk. Archieffoto

Omwonenden St. Jozefkerk maken bezwaar tegen nieuwbouwplannen

28 december 20233 minute read

Een groep omwonenden van de St. Jozefkerk aan de Parklaan in Wassenaar heeft vorige week een bezwaarschrift ingediend tegen de verleende omgevingsvergunning voor het omvormen van de kerk tot een gezondheidscentrum. De groep beroept zich op meerdere gronden om de plannen een halt toe te roepen. Om die redenen is een spoedvoorziening aangevraagd bij de rechter. Onze redactie kreeg onlangs inzage in het bezwaarschrift.

De kern van de bezwaren richten zich op de volgende punten:

  1. Aantasting gemeentelijk monument: De plannen doen volgens de bezwaarmakers afbreuk aan de status en het aanzien van de St. Jozefkerk als gemeentelijk monument.
  2. In strijd met bestemmingsplan: De toegewezen vergunning zou niet overeenkomen met het huidige bestemmingsplan.
  3. Onvoldoende onderbouwing: De motivering achter de vergunning wordt door de bezwaarmakers beschouwd als onvoldoende en niet deugdelijk.
  4. Natuurbescherming: Zorgen zijn geuit dat de verbouwing niet voldoet aan de vereisten van de Wet natuurbescherming, waarbij specifiek gedacht wordt aan de lokale fauna zoals vleermuizen en kerkuilen.
  5. Verkeersproblematiek: De bereikbaarheid en parkeermogelijkheden zijn onvoldoende meegenomen in de overwegingen, wat tot verkeersproblemen kan leiden.

De bezwaarmakers hekelen het plan als een “gigantisch groot gebouw” dat tegen de huidige kerk wordt geplakt, waardoor de kerk zijn gemeentelijke status verliest. Het complex, dat qua volume net zo groot is als de kerk zelf, zou een aanslag zijn op de natuurwaarden en leefomgeving van het gebied, inclusief de verdringing van lokale fauna. Ook wordt beweerd dat het project meer gedreven wordt door de winstmotieven van een projectontwikkelaar dan door een daadwerkelijke noodzaak voor uitbreiding van gezondheidszorg.

Naast de ecologische en culturele bezwaren, brengt het plan volgens de bezwaarmakers ook zorgen met zich mee over lichtvervuiling en de impact op de natuurlijke biotoop, vooral tijdens de avonduren wanneer het complex verlicht zou worden. De bezwaarmakers benadrukken dat de waarde van groen en natuur in de leefomgeving niet opgeofferd mag worden voor financieel gewin.

De indieners hopen dat hun stem gehoord zal worden en dat de rechterlijke macht de nodige maatregelen zal treffen om de omvorming van de St. Jozefkerk te voorkomen.

Multifunctioneel gezondheidscentrum

In de voormalige Jozefkerk moet een multifunctioneel gezondheidscentrum verrijzen waarmee ruimte wordt geboden voor de huisartsenzorg in Wassenaar. Volgens de gemeente is in het huidige gezondheidscentrum aan de Hofcampweg sprake van ruimtegebrek en dreigt een patiëntenstop. Het nieuwe gezondheidscentrum biedt mogelijkheden voor de huisartsenpraktijken om te groeien. Door de combinatie van verschillende functies in één pand, kunnen zorgverleners nauwer samenwerken en ontstaat er ook ruimte voor kruisbestuiving tussen verschillende expertises.

Lees ook: Inloopbijeenkomst St. Jozefkerk trekt veel bekijks

Lees ook: Informatiebrief aan de gemeenteraad d.d. 10 november 2023

Tags

BezwaarNieuwbouwplannenOmwonendenSt JozefkerkWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top