Skip to content
Fotocredit: Stoomtrein Katwijk Leiden

Gerestaureerde locomotief in actie bij Stoomtrein Katwijk Leiden

Stoomtrein Katwijk Leiden
9 september 20243 minute read

Na een jarenlange restauratie rijdt Stoomloc 607 – Vrijland voor het eerst sinds vele jaren weer in het weekend van 21 en 22 september bij Stoomtrein Katwijk Leiden. De stoker en de machinist van deze locomotief zijn ook de belangrijkste mannen van deze omvangrijke restauratie die heel veel uren van hun vrije tijd heeft opgeslokt.

Stoomloc 607 – Vrijland

In 1904 werd loc 7 – Vrijland in bedrijf gesteld bij de Tramweg-Maatschappij Zutphen-Emmerik (ZE). Deze spoorlijn maakte gebruik van smalspoor met een spoorwijdte van 750 mm. De locomotief is destijds gebouwd door Henschel in Kassel (D) en is vernoemd naar Cornelis Wilhelmus Vrijland die van 1 februari 1883 tot en met juli 1920 burgemeester was van Hummelo en Keppel. Vrijland heeft zich altijd sterk ingezet voor het openbaar vervoer in zijn gemeente en was in 1891 één van de initiatiefnemers van het trambedrijf.

In 1934 nam de ZE deel aan de belangengemeenschap GTW (Geldersche Tramwegen) zonder haar zelfstandigheid te verliezen. De locomotieven werden omgenummerd en de 7 werd 607. In 1954 werd de ZE geliquideerd en werd de 607 overgenomen door de Geldersche Tramweg-Maatschappij. In 1957 werd de locomotief buiten gebruik gesteld.

Van het Spoorwegmuseum naar Stoomtrein Katwijk Leiden

Loc 607 werd in 1957 overgebracht naar het Spoorwegmuseum in Utrecht. Omdat de 607 een smalspoorlocomotief is, werd zij in 2003 naar het smalspoormuseum in Valkenburg ZH gebracht. In 2008 heeft het Spoorwegmuseum de eigendomsrechten overgedragen aan Stoomtrein Katwijk Leiden.

Restauratie

Dankzij een grote subsidie van het Mondriaanfonds die het museum in 2018 ontving, kon de locomotief weer rijvaardig worden gemaakt door de vrijwilligers van het museum. Zij kreeg onder andere een nieuwe ketel en de spoorwijdte ging naar 700 mm. Uiterlijk heeft de locomotief zoveel mogelijk haar oude patina behouden. Januari 2019 zijn de restauratiewerkzaamheden aangevangen en in oktober 2023 afgerond. Inmiddels heeft de locomotief al vele testritten achter de rug. Op de website van Stoomtrein Katwijk Leiden vindt u onder “collectie” een uitgebreid restauratieverslag met foto’s.

Zaterdag 21 en zondag 22 september eerste publieksritten

Eindelijk is het dan zover. In het weekend van 21 en 22 september wordt voor het eerst gereden voor het publiek. Deze unieke locomotief met een binnenliggende ketel staat dan trots te stomen voor een replica van het station van Gorssel dat is nagebouwd in het buitenmuseum van Stoomtrein Katwijk Leiden. Oude tijden herleven.

Kaartjes

U kunt getuige zijn van dit unieke schouwspel. Een kaartje voor volwassenen kost 12 euro. Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar betaalt u 9 euro. De jongste kinderen en houders van een museumkaart mogen gratis mee naar binnen. Met het kaartje kunt u twee treinreizen maken en zowel het buiten- als het binnenmuseum bezoeken. U kunt gratis parkeren bij het Valkenburgse Meer.

Tags

GerestaureerdLocomotiefRegioSmalspoorStoomtrein Katwijk LeidenValkenburg zh
Gerelateerde artikelen
Back To Top