Gisteren tussen 16.30 en 19.00 uur vond een inloopmoment plaats in de nieuwe opvanglocatie van het Leger des Heils aan de Zonneveldweg in Wassenaar. Bezoekers kregen tijdens een rondleiding door het gebouw uitleg over de toekomstige functie van de locatie, het profiel van de bewoners en het begeleidingsaanbod.
De locatie, officieel genaamd Interwonen Wassenaar, is gevestigd in het voormalige scoutinggebouw en ingericht voor maximaal 31 bewoners. Iedere bewoner krijgt de beschikking over een eigen studio met keukenblok, sanitair en intercomsysteem. De kamers verschillen van grootte en indeling vanwege het monumentale karakter van het pand. Een deel van de kleinere kamers zal beschikbaar worden gesteld aan studenten van maatschappelijke opleidingen, die als onderdeel van hun stage of studie in het gebouw meeleven en bijdragen aan de sociale structuur.

Volgens medewerkers van het Leger des Heils is de woonvorm bedoeld voor volwassenen die (nog) niet volledig zelfstandig kunnen wonen, maar ook geen zware of medische zorg nodig hebben. Tijdens de rondleiding werd toegelicht dat het gaat om mensen met bijvoorbeeld een verstandelijke beperking, psychische kwetsbaarheid, autisme of een achtergrond in verslavingszorg, voor zover er geen sprake meer is van een actieve verslaving. De doelgroep valt onder de zogenaamde “ambulante hulpverlening” en ontvangt ondersteuning aan huis.
Begeleiding en ondersteuning
De begeleiding binnen Interwonen Wassenaar is ambulant van aard. Bewoners ontvangen gemiddeld één tot twee keer per week ondersteuning van een persoonlijk begeleider. Deze hulp is gericht op praktische zaken, zoals het op orde brengen van financiën en administratie, het vinden van een passende daginvulling of werk, het onderhouden van sociale contacten en het bevorderen van zelfstandigheid. Er is geen 24-uurs aanwezigheid van personeel of beveiliging in het gebouw.
De bewoners vallen onder het reguliere huurrecht en hebben een eigen voordeur. Er wordt vanuit gegaan dat zij grotendeels zelfstandig functioneren, maar nog tijdelijk baat hebben bij lichte, gestructureerde begeleiding.
De woonvorm maakt deel uit van een regionaal beleid, waarin gemeenten samenwerken om mensen in een kwetsbare positie lokaal te ondersteunen. De instroom van bewoners zal gefaseerd verlopen vanaf 1 september. Het pand is voor langere tijd bestemd voor deze functie; volgens betrokkenen wordt uitgegaan van een looptijd van ten minste tien jaar.
Contact met de wijk
Tijdens het inloopmoment werd door verschillende medewerkers benadrukt dat de organisatie inzet op transparantie richting omwonenden. Onder andere via een klankbordgroep, nieuwsbrieven en geplande kennismakingsmomenten met de wijk. Op 3 september vindt een officiële opening plaats, waarbij ook vertegenwoordigers van het Leger des Heils en de gemeente aanwezig zullen zijn.

Diverse wijkbewoners maakten gebruik van het inloopmoment. Er was gelegenheid tot het stellen van vragen en het bekijken van de woonstudio’s. Tevens was gezorgd voor de inwendige mens met onder meer hapjes die in een locatie in Den Haag waren bereid. De inrichting van het buitenterrein, waaronder het voormalige schoolplein, is nog in ontwikkeling. Daar zullen onder meer picknickbanken worden geplaatst. De bewoners kunnen in overleg meewerken aan het onderhoud van de tuin.
Voor meer informatie: www.legerdesheils.nl/zorg/locatie/interwonen-wassenaar