Skip to content
Fotocredit: gemeente Wassenaar

Wethouder Ritske Bloemendaal in het Glazen Radiohuis

27 september 20243 minute read

Op donderdag 26 september was wethouder Ritske Bloemendaal te gast bij het Glazen Radiohuis in Leidschendam. Het glazen Radiohuis vraagt aandacht voor (de aanpak van) laaggeletterdheid met activiteiten, optredens, interviews en items op locatie in de regio. 

Het sociale team van Wassenaar, opgericht in september 2022, speelt een cruciale rol in de ondersteuning van inwoners die hulp nodig hebben. Wethouder Ritske Bloemendaal legt uit hoe dit team samenwerkt met zeven lokale partners, zoals maatschappelijk werk, scholen, en vrijwilligersorganisaties. Deze samenwerking helpt inwoners die met problemen kampen, zoals laaggeletterdheid, en biedt hen toegang tot de juiste hulpbronnen. Het team heeft een spreekuur en staat klaar om te helpen bij zaken variërend van jeugdzorg tot WMO-aanvragen.

Hoewel Wassenaar bekend staat als een welvarende en hoogopgeleide gemeente, is laaggeletterdheid ook hier een probleem. Wethouder Ritske Bloemendaal benadrukt dat laaggeletterdheid inwoners uitsluit van de samenleving, vooral in een tijd waarin alles digitaal verloopt. De gemeente zet in op taallessen en digitale vaardigheden via de bibliotheek, waar vrijwilligers in het Taalcafé helpen. Naast nieuwkomers, zoals statushouders en expats, zijn er ook inwoners die al langer in Wassenaar wonen maar moeite hebben met lezen en schrijven, vaak door schaamte.

Vrijwilligers spelen een centrale rol in de aanpak van laaggeletterdheid in Wassenaar. De bibliotheek in Wassenaar kan rekenen op ongeveer 80 vrijwilligers, die onder andere taallessen verzorgen. Wethouder Ritske Bloemendaal prijst deze inzet en wijst erop dat vrijwilligers essentieel zijn om de gemeenschap te ondersteunen. Door de inzet van vrijwilligers en de samenwerking met partners, zoals de Stichting Maatschappelijke Ondersteuning Wassenaar (SMOW), krijgen inwoners hulp bij het invullen van formulieren en andere praktische zaken.

Een belangrijk thema dat door het interview heen loopt, is de schaamte die mensen ervaren als ze moeite hebben met lezen en schrijven. Wethouder Ritske Bloemendaal benadrukt dat het sociale team en de bibliotheek laagdrempelige toegang bieden voor iedereen die hulp nodig heeft, of dat nu op het gebied van taal, financiën of zorg is. Hij roept mensen op om over hun schaamte heen te stappen en hulp te zoeken: “Wij kunnen alleen helpen als mensen zich melden.”

In de toekomst wil het sociale team in Wassenaar nog meer samenwerken en zich verder ontwikkelen. Een van de doelen is om automatisering te verbeteren, zodat verschillende partners beter kunnen samenwerken en complexe problemen efficiënter kunnen worden aangepakt. Het streven is om inwoners met meerdere problemen, zoals financiële onzekerheid en laaggeletterdheid, sneller en beter te helpen.

Bekijk hier het volledige radiointerview:

Bekijk hier de samenvatting van het gesprek:

Bron: Glazen Radiohuis

Tags

GemeenteGlazen RadiohuisLaaggeletterdheidRitske BloemendaalWassenaarWethouder
Gerelateerde artikelen
Back To Top