Skip to content

Signalen uit de samenleving: discriminatietrends en opvallende ontwikkelingen

Stichting iDb
1 oktober 20242 minute read

Stichting iDb presenteert het Signaleringsrapport 2024, waarin de trends en meldingen van discriminatie in de regio Haaglanden en Hollands Midden worden geanalyseerd. Dit rapport biedt inzicht in de verschillende vormen van discriminatie die tussen januari en augustus 2024 zijn gemeld, en biedt voor gemeenten en anderen die actief zijn op het gebied van discriminatiebestrijding aanknopingspunten voor interventies en beleid.

Discriminatietrends

Het rapport laat zien dat discriminatie een blijvend probleem is in de regio, met meldingen over uiteenlopende discriminatiegronden zoals ras, geslacht, seksuele geaardheid en handicap. Enkele opvallende trends zijn:

  • Anti-Aziatisch racisme: Er is een toename van meldingen van racisme tegen Aziatische gemeenschappen, vooral in steden met een diverse bevolking zoals Leiden.
  • Discriminatie tijdens het uitgaan: Met name jongeren ervaren discriminatie bij uitgaansgelegenheden, waarbij ze op basis van hun uiterlijk of afkomst worden geweigerd.
  • Discriminatie door banken: In gemeentes zoals Oegstgeest zijn er meldingen van ongelijke behandeling door financiële instellingen, een trend die voorheen weinig aandacht kreeg.
  • Non-binaire personen: Een groeiend aantal meldingen komt van non-binaire personen die zich gediscrimineerd voelen in openbare ruimtes en op de werkvloer.
  • Zwangerschapsdiscriminatie: In gemeentes zoals Rijswijk melden vrouwen dat ze worden benadeeld op de werkvloer vanwege hun zwangerschap.

Landelijke Incidenten die lokale impact hebben

Het rapport signaleert ook dat landelijke (sociale) mediagebeurtenissen leiden tot een piek in het aantal meldingen. Zo leverde de omstreden uitspraak van Johan Derksen over het Kamerlid Habtamu de Hoop meer dan 1.100 meldingen op, waarvan 68 in het werkgebied van Stichting iDb. Dergelijke incidenten tonen hoe (sociale) mediagebeurtenissen discriminatie op scherp kunnen zetten en bestaande vooroordelen aanwakkeren.

Oproep tot Actie

Stichting iDb roept beleidsmakers, lokale overheden en maatschappelijke organisaties op om de bevindingen uit het rapport te gebruiken voor gerichte interventies. “Dit rapport toont niet alleen de problematiek, maar biedt ook aanknopingspunten voor effectieve beleidsvorming,” zegt Atlin Sandvliet, directeur van Stichting iDb. “Samen kunnen we discriminatie vroegtijdig signaleren en bestrijden.”

Download het volledige rapport

Het volledige Signaleringsrapport 2024 is beschikbaar via de website van Stichting iDb: Signaleringsrapport 2024 | Stichting iDb voor Inclusie en discriminatie bestrijding. Geïnteresseerden worden uitgenodigd om het rapport te raadplegen. Het dient ook als instrument voor beleidsmakers, gemeentes en samenwerkingspartners om gericht actie te ondernemen. Door discriminatie-signalen tijdig te herkennen, kunnen er maatregelen genomen worden die structurele verandering teweegbrengen.

Tags

DiscriminatieMonitorRegioStichting IDB
Gerelateerde artikelen
Back To Top