Skip to content
V.l.n.r. Clara Biermasz, Jan Croon en Henri Boshouwer Kroet (de Toonzetter). Fotocredit: PR

Virtuoos klassiek concert in Adegeest op zondagmiddag 20 oktober 2024

Henri Boshouwer Kroet
22 oktober 20242 minute read

Zondag 20 oktober 2023 verzorgde pianiste Clara Biermasz een middagconcert in Adegeest te Voorschoten. Zij voerde werken uit van Chopin en Schumann. 

Op 17 oktober 1849 stierf Fryderyk Chopin op 39-jarige leeftijd in Parijs. De sterfdag van Chopin mag dan 175 jaar geleden zijn, zijn muziek klinkt levendiger dan ooit. 

V.l.n.r. Clara Biermasz, Jan Croon en Henri Boshouwer Kroet (de Toonzetter).

Pianiste Clara Biermasz speelde enkele van Chopins mooiste werken, die hij schreef tijdens zijn ballingschap in Wenen, Parijs en op Mallorca en tijdens de gedwongen isolatie door destijds heersende epidemieën. Tussen de nocturnes, polonaises en mazurka’s door vertelde Clara korte anekdotes uit Chopins leven in quarantaine. In combinatie met haar passievolle spel, maakte dit deze middag ook interessant voor een eerste kennismaking met Chopin. 

Het publiek kreeg alvast een live voorproefje van Clara’s nieuwe album ‘Quarantöne’, dat in 2025 uitkomt. Het idee voor deze CD ontstond tijdens de stilstand van het (culturele) leven gedurende de coronacrisis. 

Clara wist de aandacht van het publiek tot aan het einde van het concert vast te houden, waarna een applaus van de vele toehoorders losbarstte. De pianiste kreeg een standing ovation en werd volgens de traditie met bloemen beloond. Een heel mooi stuk van Schumann speelde Clara tenslotte als toegift. 

Dit was helaas het laatste zondagmiddagconcert in de serie van het inmiddels bekend geworden Podium van Adegeest, dat recht doet aan het adagium ‘Geef Adegeest vleugels’.

In het gastenboek staan vele positieve reacties, maar ook de teleurstelling dat de serie concerten is opgehouden te bestaan :

 ” Mooie concerten. Jammer dat het voorbij is! Hartelijk dank voor de organisatie;Helaas, Helaas, maar ook deze uitvoering was prachtig!!; Het is jammer dat het voorbij is! Naar er was geen teken voor afscheid, dank haar dan met het fantastische recital. Zij gaf een virtuoos pianorecital met een veelzijdige  Chopin compositie. Steeds met een mooie toelichting; Waar is deze directie mee bezig? Een laatste concert op locatie voor hen die dit zo hard nodig hebben omdat Den Haag en Amsterdam niet meer bereikbaar zijn. Beschamend dat dit moet stoppen. Ik hoop dat de directie tot inkeer komt en een doorstart komt.; Heel hartelijk dank van de Zoeterwoudse groep. We hebben jaren genoten van de mooie optredens!

Concert: pianorecital door Clara Biermasz. Gehoord: 20/10/2024 Adegeest Voorschoten

Tags

Clara BiermaszDe ToonzetterrecensieRegioVoorschoten
Gerelateerde artikelen
Back To Top