Skip to content

Begroting 2025 – een analyse

De Vrienden van Wassenaar
25 oktober 20242 minute read

Herfst, tijd voor de begroting, door de Raad te behandelen op 5 november.

Er is niet veel verandert sinds de kadernota de uitgangspunten voor de begroting heeft vastgesteld. Destijds was de meicirculaire, waar gemeenten worden geïnformeerd over de bijdragen uit het gemeentefonds, nog niet verwerkt en deze was voor Wassenaar weinig positief. Zo’n €1,1 miljoen per jaar minder.

In de begroting zien we nu verder een te verwachten meevaller voor toeristenbelasting en een incidentele vergoeding van een woningbouwvereniging van in totaal €400.000. Dit geeft een meerjarenbeeld van een overschot van €9.000 in 2025 en een tekort in de opvolgende jaren van jaarlijks gemiddeld €1,1 miljoen, met een dekking voor incidentele uitgaven van €2,9 miljoen uit de reserves. 

Tot nu toe is Wassenaar er in geslaagd pijnlijke bezuinigingen te ontlopen. Er is gekozen voor lastenverzwaring, ombuigingen en bezuinigingen. Dat eerste is voor 2025 een feit (OZB). Voor ombuigen en bezuinigen moeten we terug naar de kadernota waar maatregelen zijn opgenomen variërend van €1,2 miljoen in 2025 oplopend tot €2,9 miljoen in 2028. Denk bijvoorbeeld aan minder inhuur, minder bijdragen voor huishoudelijke hulp en kostendekkende huren.

Al eerder is door de Raad besloten dat lenen een optie is. We zien dit terug in de begroting. Ons ‘banksaldo’ loopt vanaf 2024 terug met €10,8 miljoen met name door investeringen. 

Voor de toekomstige tekorten zal nog een oplossing moeten komen. Helaas hebben we slechts in beperkte mate directe invloed op onze €93 miljoen inkomsten en uitgaven.  En aan investeringen liggen vaak eerdere besluiten van de Raad ten grondslag, zijn er al verplichtingen of zijn deze al (te) lang uitgesteld (Warenar, De Paauw). Dit laat onverlet dat we goed moeten omgaan met de knoppen waar we wel aan kunnen draaien.

De OZB is altijd een ‘hot item’.  Niemand is blij met een verhoging van 12,5%, maar we realiseren dat goede voorzieningen, veel groen en een beperkt aantal inwoners die dit dragen, medebepalend is voor de OZB.   

De wethouder heeft het vertrouwen dat hij de bezuinigingen en ombuigingen kan realiseren. Verder blijft het voor de komende jaren wachten op de landelijke overheid. Ravijnjaar blijft ‘het woord’ in gemeenteland.

De Vrienden zien een aanzienlijke opgave met de vraag of de Raad tot een inhoudelijke discussie komt hoe hard de cijfers zijn en of deze begroting ons verder helpt?  Kunnen we pijnlijke bezuinigingen ontlopen of is het slechts uitstel?  Zijn er alternatieven?

We kijken met belangstelling uit naar 5 november.

Tags

ColumnDe Vrienden van WassenaarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top