Skip to content

Opus 2: Kookvrienden koken in Toscane

20 juni 20123 minute read

Wassenaar – Met 30 gelijkgestemden een week doorbrengen in het Toscaanse landschap. Weg van alle drukte. Gewoon gezellig met als bindend element het Samen Koken. Het begon allemaal in september 2010. Kookatelierhouder Frans Senf ( Francesco) richtte in een oude boerderij zijn eigen kookstudio Corsano in. Alleen werd de groep niet verwelkomd met prachtig weer. Een ongekend noodweer bij aankomst ontnam ieder het zicht op de bijzondere omgeving. Ergens op een heuvel loodste een klein licht in de loggia de vrienden naar binnen. Met een warme welkomstmaaltijd in de grote salon begon het achtdaagse festijn. Een Fellini-achtige film en een schitterend boek getuigen van dit bijzondere ‘schoolreisje’.
“Ga op zoek naar La Bella Figura!” was Francesco’s opdracht. “Ontdek de rust, de schoonheid en de mooie streekproducten van de gastvrije Toscanen. En kook met elkaar een uitgebreide maaltijd, zonder culinaire poespas. Laat zien hoe heerlijk het is om dichtbij de natuur te staan en eerlijke producten kan gebruiken voor verrassende recepten.”
Het vervolg is in de eerste week van juli. Het merendeel van de deelnemers vertrekt dan weer richting Kookstudio Corsano. Nu in het midden van de zomer, vlak voor de beroemde paardenrace Il Palio in Siena.
De bezoeken aan de regionale markten met overheerlijke echte producten zal ook nu weer inspirerend werken. Het wordt weer een feestje!

POGGIARELLO
In deze Chianti-streek worden vele beroemde wijnen verbouwd. Ook op het landgoed van de familie Migone, waar de groep te gast is.
In de directe omgeving dwingt Jem May respect af met de wijze waarop haar familie generaties lang hun eigenwijze wijn verbouwen. Dit oude Toscaanse landgoed is volledig biologisch. De wijnstokken in de steenrode bodem (Colle Rosse) zijn volstrekt uniek. Dit ijzerrijke gebied geeft de wijn een geweldige structuur en fris karakter. Het microklimaat van het landgoed is kouder dan de omliggende regio, waardoor de wijnoogst 2 tot 3 weken later is dan bij de buren. Maar dan heb je ook wat!
Op de eerste zondag van de kookweek is de groep te gast bij Francesca Cateni, een klein restaurant midden in het woud , waar haar familie al 3 generaties lang de wijn-en geitenboeren uit de omgeving verrast met smaakvolle streekgerechten, ontworpen rond de smaak van de Poggiarelllo-wijnen.

wijn

VERSE VIS VAN DE MARKT IN SIENA
In alle vroegte vertrekt de chef met zijn team op woensdag naar de grote versmarkt van Siena.
Paardenvlees zullen zij er niet vinden, zo vlak na de Palio. Wel een rijk aanbod van verse vis uit de nabijgelegen oceaan. Op basis van het aanbod wordt ter plekke het menu ontworpen. In grote koelboxen en kisten vol dagverse groenten en kruiden keert de kookploeg huiswaarts.
Daar leert de Toscaanse schilderes Paoloa Della Corte aan een deel van de groep de mogelijkheden en onmogelijkheden van het schilderen in de natuur, met de felle zon hoog aan de hemel. Veel belovend! Spannend!

vis

RECEPT: VERSE MAKREEL OP DE GRILL
De vis is zo vers dat wij geen olie of boter nodig hebben. Goed fileren en ontgraten en dan 3 seconden op de hete grill. Even een kwart slag draaien en dan weer 3 seconden op de grill. Vlak voor doorgifte gaat de makreel nog 4 minuten in een oven van 220C.
De vis wordt geserveerd met zongerijpte tomaatjes en een mooi boeket van verse slasoorten, die wordt aangemaakt met een citroenvinaigrette. Ernaast een chutney van fijn gesneden sjalotjes, mango, rozijnen, mosterdzaad, verse gember en knoflook. Het wordt weer smullen.

recept

Receptenregister

Speciaal voor onze lezers geeft Fransesco u toegang tot al zijn heerlijke recepten neem snel een kijkje op http://www.kookatelierwassenaar.nl/receptenregister2010/index.htm vervolgens kunt u alle recepten bekijken met de volgende speciale inlogcode User: Wasko Wachtwoord: 85

Tags

KookrubriekKookvriendenToscane
Gerelateerde artikelen
Back To Top