Skip to content

Herfstpalet op tafel! Gewoon doen!

24 oktober 20123 minute read

Wassenaar – Afgelopen week zijn we drie dagen gaan fietsen in heuvelland rond de Limburgse Geul. Wat een feest. Mooier herfstweer hadden we niet kunnen bedenken. Drie dagen lang fietsen van herberg naar dorpskroeg. Genieten van de vele Limburgse bieren, de waanzinnige kleuren van de bomen, van de paddenstoelen, de kastanjes en….natuurlijk de Limburgse specialiteit: bloedworst.

Onder het mom “Wat de boer niet kent….” laten veel randstedelingen dit verrukkelijk gerecht terzijde staan. Welnu ik daag de lezers uit om te gaan genieten van dit sublieme herfstgerecht. Een combinatie van de Toscaanse en de Limburgse keuken. Zet maar vast een mooie Pinot Noir of Rosé klaar en loop even naar de Luifelbaan of naar de biologische markt voor de verse ingrediënten. Er zijn nu hele mooie paddenstoelen te koop! Neem dan ook een lekker Limburgs of Belgisch biertje voor jezelf mee, dat kookt wat gezelliger. Eenmaal in de keuken zet je alle ingrediënten in de juiste hoeveelheden klaar, zodat je een goed overzicht houdt. En dan aan de slag.

1. KAASWAFEL OF CANNOLI
Teken een cirkel met een diameter van 10 cm op een vel bakpapier of op een siliconen bakmat. Verdeel per persoon 15 gram geraspte Parmezaanse kaas over de cirkel, bestrooi de kaas met een theelepel bloem of maismeel (polenta). Op één bakplaat kunnen 3 cirkels. De heteluchtoven doet de kaas opwaaien. Dus de gewone oven gebruiken. Smelt de kaascirkels 10 minuten in een oven van 160°C om het kaasmatje goudkrokant te krijgen. De baktijd bepaalt de krokantheid. Hang het kaasmatje er direct over een bakje,een kopje of glaasje zodat het die vorm aanneemt. Laat dit afkoelen. Verwijder het papier. Maak voor iedere gast een bakje.

2. BLOEDWORST BAKKEN
Snijd per persoon een plak bloedworst van ongeveer 1 cm dik. Klein beetje olijfolie met een klontje boter in de pan. Lekker krokant bakken en op smaak maken met peper en zout.

3. PADDENSTOELEN
Kies een paar bekende en onbekende paddenstoelen, die jou toelachen. De ontdekkingsreis is leuker dan de angst dat je er ziek van zou kunnen worden. Mooi niet! Het wordt echt smullen. Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje. Niet met water! Snijd ze in plakjes of stukjes.

paddesnijden

Fruit eerste de fijn gesneden sjalotjes en de schijfjes bleekselderij in wat olie en boter. Wok of sauteer dan de paddenstoelen op een middelmatige bron en maak op smaak met een beetje zout en peper . Klein beetje room en als je het in huis hebt een lepeltje truffeltapenade voor de smaak toevoegen. Dit allemaal vlak voor het presenteren.

4. PRESENTATIE
Maak op een bordje een leuke salade op, waarin de herfstkleuren mooi tot uiting komen.

SALAD1

Leg daar de kaascannoli naast, de warm gebakken bloedworst en trek hiernaast een mooie streep met appelstroop. Bosbessen is ook leuk erbij, maar dan wel even vlak voor presentatie in een koekenpannetje met een klein beetje boter opglanzen!

Laat je me weten of je het lekker vind?

INGREDIENTEN VOOR 4 PERSONEN:

– 120 gr Parmezaanse kaas
– Bloem of polentameel
– 50 gr Sjalotjes, fijn gesneden
– 50 gr Bleekselderij, dun gesneden
– 200 gr paddenstoelen: eekhoorntjesbrood/ kastanjechampignons/ cantharellen etc
– 100 gr Eikenbladsla / rucola/ maché
– 3 eetl room
– 200 gr Bloedworst
– Appelstroop
– Olijfolie / boter
– Peper en zout

Receptenregister

Speciaal voor onze lezers geeft Fransesco u toegang tot al zijn heerlijke recepten neem snel een kijkje op http://www.kookatelierwassenaar.nl/receptenregister2010/index.htm vervolgens kunt u alle recepten bekijken met de volgende speciale inlogcode User: Wasko Wachtwoord: 85

 

Tags

HerfstpaletKokenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top