Wassenaar – Verse makreel kost weinig , heel gezond en overheerlijk. Smaakt totaal anders dan gestoomde makreel. Haal bij de visboer per persoon een verse makreelfilet en haal de laatste graatjes eruit met een pincet.
Mise-en-place = voorbereiding
Zorg dat je eerst alle ingrediënten schoon afgewogen en gesneden in aparte bakjes klaar zei in de juiste volgorde. Dan houd je overzicht over het kookproces. Pas daarna gaan we voor het fornuis.
Vulling
Hak de basilicum en de knoflooktenen fijn en rasp de Parmezaanse kaas. Meng nu alle ingrediënten goed door elkaar.
Makreel
– Smeer de filets licht in met olijfolie en snijd uit 1 filet 3 stukjes.
– Leg deze op de huidkant een hete grillplaat. Grilleer de filets 3 seconden op de huidkant. Draai de filet een kwart slag en grill deze nog 3 seconden zodat er een ruitjespatroon ontstaat. Leg nu de stukjes filets met de huidkant naar beneden op een ovenplaat en bestrijk de filets met de vulling van geraspte Parmezaanse kaas, fijngesneden basilicum en knoflook. Leg nu de andere filets hierop met de huidkant naar boven.
Salade
Was de slasoorten en maak ze droog m.b.v. een slacentrifuge. Pluk de sla fijn en besprenkel a la minute met enkele druppels mosterdvinaigrette
Vinaigrette
Doe alle ingrediënten in een beker en meng m.b.v. een staafmixer tot een homogene substantie.
Presentatie
– Gaar de makreel a la minute (vlak voor doorgifte) in een oven van 200 °C in 4 minuten.
– Leg de makreel in het midden van de borden.
– Leg hierop de gemengde salade aangemaakt met mosterdvinaigrette.
TIP: Garneer eventueel met chips van aardappel.
Ingrediënten
– 8 makreelfilets
– olijfolie
– peper en zout
– Saladeboeketje van bijvoorbeeld frisee, rucola, lollo rosso, eikenblad, kervel et cetera
Vulling
– 8 blaadjes basilicum
– 2 tenen knoflook
– 1 el paneermeel
– 30 g Parmezaanse kaas
– olijfolie
– peper en zout
Vinaigrette de moutarde
– 1 el olijfolie
– 1 el walnootolie
– ½ el sherryazijn
– ½ el witte wijnazijn
– 1 el suiker
– 1 el Dyon mosterd
– Peper zout