Skip to content

Peter de Grote

12 april 20132 minute read

Wassenaar – In de Hermitage in Amsterdam is tot september dit jaar een grote tentoonstelling te zien over Peter de Grote, “een bevlogen tsaar”. In Leiderdorp was er deze week een lezing over hem. De tsaar leefde van 1672 tot –1725.

In ons land is hij vooral bekend omdat hij incognito het vak van scheepsbouwer wilde leren. Dat incognito lukte niet, hij werd herkend door een handelaar die hem in Rusland had gezien, maar hij heeft zeker veel kennis van de scheepsbouw opgedaan. In Zaandam is het tsaar Peter huisje dat daaraan herinnert en in de Russische taal zijn er enkele tientallen woorden uit de scheepsbouw en de zeevaart die uit het Nederlands afkomstig zijn en ook zo klinken, zoals matroos, bootsman, stuurman, steven, zwabber en bramsteng.

Peter de Grote liet zich ook bij de bouw van Sint Petersburg inspireren door wat hij hier bij ons gezien had. Veel minder bekend zijn de ontmoetingen die hij had met Jan en Nicolaas van der Heijden. Hij bezocht in 1697 enkele malen de werkplaats waar de Van der Heijdens hun brandspuiten maakten. Naar verluidt probeerde hij de gebroeders Van der Heijden over te halen om mee te gaan naar Rusland. Dat lukte niet, maar de Van der Heijdens leverden hem later wel 10 brandspuiten voor de prijs van 385 gulden per stuk.

In het Brandweermuseum Wassenaar kunt u een kleine prent zien, waarop Jan van der Heijden aan Peter de Grote zijn uitvinding toelicht. Voor dat stukje geschiedenis kunt u dus terecht in het souterrain van Raadhuis de Paauw.

Brandweermuseum Wassenaar maakt nieuwsgierig! 

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

Tags

BrandweermuseumPeter de GroteWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top