Skip to content

Samenwerking

20 december 20153 minute read

Wassenaar – Een klein museum als Brandweermuseum Wassenaar heeft samenwerking nodig. Dat is gelukkig geen probleem. Al in 2011 hebben we goed samengewerkt met de Historische Vereniging Oud Wassenaer. Ook in de jaren daarna is dat steeds goed gelukt. In de ruimte voor de museumingang heeft de archeologie een plek waar een aantal in Wassenaar opgegraven voorwerpen worden getoond. Wie het Brandweermuseum bezoekt blijft meestal ook even stilstaan bij de vitrines met archeologische voorwerpen. Van die stichting hebben we overigens ook schenkingen ontvangen. Hoger in het gebouw is het Gemeentearchief. Voor ons een onmisbare partner. Gelukkig hebben we ook af en toe wat terug kunnen doen, met foto’s die het archief nog niet had bijvoorbeeld. Dat onze fotocollectie geleidelijk aan te zien is voor het publiek op de site van het archief is een echte bonus.

De lokale brandweer is, hoewel tegenwoordig onderdeel van de Regio Haaglanden, altijd weer een loyale partner. Dat is ook weer gebleken bij de kerstkindermiddag die op 16 december werd gehouden. De brandweer is een bron van kennis, vaak ook van schenkingen (van materiaal dat voor de brandweer verouderd is) en een bron van inspiratie. Hoe de brandweer nu werkt, hoe ze vroeger werkte, wat het bijzondere is aan de combinatie van beroeps- en vrijwilligers, allemaal dingen die de museumman nieuwsgierig maken.

De brandweermensen maken de samenwerking mogelijk. Dan staan er glanzende voertuigen voor De Paauw bij een opening of een evenement. Als er iets voor kinderen wordt georganiseerd zorgt de brandweer voor een spuitspel en voor een echte tankautospuit met echte brandweermannen en vrouwen. Op open dagen van de brandweer kunnen we altijd een kraampje krijgen om het museum onder de aandacht te brengen. En voor de jaarlijkse vrijwilligersavond biedt de brandweer gulle gastvrijheid in de kazerne.

Met sommige scholen werken we af en toe samen, ook met de Amerikaanse, de Britse en de Indonesische school. De vrijwilligerscentrale mogen we zeker niet vergeten. De mensen daar bemiddelen en leveren het museum vrijwilligers. De bibliotheek is al evenzeer een goed partner. In 2014 hebben we in de grote vitrine een langdurige tentoonstelling gehad. De filmzaal biedt ons de mogelijkheid om in het centrum van het dorp af en toe een bijeenkomst te organiseren.

De Wassenaarse kunstenaars hebben in 2014 getoond hoe ze met een speciaal kunstwerk op het gazon voor De Paauw het museum aandacht kunnen geven. Ook in De Paauw werken we met veel mensen samen. In de eerste plaats de bodes. Een groep dienstvaardige en behulpzame mensen, die altijd klaar staan om het museum van dienst te zijn. Het apparaat rond de burgemeester en de wethouders staat ons ook ter zijde als het nodig is. De dame die voor de kunst van de Paauw verantwoordelijk is, verdient aparte vermelding. Elk jaar in de zomer mogen we een kleine tentoonstelling in de tuinzaal houden en in de kelder delen we opslagruimte. De weekendsuppoosten, die op zaterdag en zondag als gastvrouwen de kunstexposities behartigen zorgen er ook voor dat het publiek zijn weg vindt naar Brandweermuseum Wassenaar.

Er zijn binnen en buiten Wassenaar nog meer mensen en organisaties waarmee we samenwerken. Deze opsomming is dus allesbehalve volledig. Verontschuldigingen voor wie zich niet genoemd ziet. Maar de ruimte voor de rubriek van vandaag is vol wat mij betreft.

Tags

BrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top