Skip to content

Pet met neklap op zijn plek

26 april 20132 minute read

Wassenaar – In de vaste opstelling van Brandweermuseum Wassenaar staat een Belder brandspuit uit 1880, het grootste voorwerp in de vaste opstelling. Op de bok, het was een door een paard getrokken brandspuit, liggen drie leren petten. Met een neklap.

Onlangs stelde een bezoeker een vraag over de pet. Of het leer speciaal behandeld is. Dat denken we niet. Maar de vraag maakte ons wel nieuwsgierig, dus hebben we navraag gedaan bij een kenner van de brandweergeschiedenis. We proberen altijd de voorwerpen in de juiste historische context te plaatsen. Met de petten kunnen er wat dat betreft twee dingen fout zijn gegaan. Bij een rondleiding heb ik wel eens verteld dat de pet waarschijnlijk de voorloper van de helm is. Dat is fout.

Omdat de petten gebruikt werden tussen 1910 en 1940 liggen ze waarschijnlijk ook niet op de goede plek, de Belder spuit dateert immers van 1880. Hoewel, de spuit is na 1910 zeker nog in gebruik geweest. dus het zou kunnen dat ze ook bij de Belder spuit gebruikt zijn. De pet is niet de voorloper van de helm, maar een typische stokerspet, zoals je ook wel bij het spoor ziet. In vrijwel alle vrijwillige brandweerkorpsen van voor de Tweede Wereldoorlog was de beschermende kleding en hoofdbedekking bedacht voor de bescherming tegen (blus)water en mogelijk kou. Oliejassen en -jekkers waren de standaard. En een leren pet, met neklap.

Alleen beroepsbrandweerlieden werden geacht brandende panden te betreden en moesten derhalve een helm dragen om beschermd te worden tegen de hitte en vallende spullen. De petten werden gedragen door een machinist, een stoker (van een stoombrandspuit), een chauffeur (van een gemotoriseerde brandspuit) en waarschijnlijk ook door de koetsier van de Belderspuit. Dan liggen de petten toch op hun plaats.

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

Tags

BrandweermuseumPetWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top