Skip to content

Minimax

3 mei 20132 minute read

Wassenaar – In 1927 kreeg het Museum der Koninklijke Nederlandse Brandweer Vereniging te Utrecht een jubileumbrochure: ’25 Jahre Minimax’, met een opdracht van de Nederlandsche Iffa Minimax Maatschappij. Een mooi boekje met plaatjes van kunstwerken, geïnspireerd op de toen al beroemde “snelblusscher”.

In Brandweermuseum Wassenaar kunt u in de vaste opstelling ook een exemplaar van het apparaat bewonderen. De kunstwerken in het boekje laten niet alleen maar stoere mannen zien, die angstige jonkvrouwen uit de brand helpen met de Minimax snelblusser, maar de dames zelf worden ook al blussend afgebeeld. Ook in 1927 waren er dus al vrouwen die onverschrokken het vuur te lijf gingen.

Brandweer Haaglanden beschikt sinds kort over een brandweermotor, die snel ter plaatse kan zijn om de eerste actie te ondernemen, voordat de grotere voertuigen verschijnen. Dus is het goed te weten dat er al lang geleden een motorfiets bestond met twee Minimax blussers.

In de catalogus van de brandweertentoonstelling in Rotterdam in 1921 stond in een advertentie van de “Minimax snelblusscher” met in de tekst: “2 millioen apparaten geplaatst, 80.000 branden gebluscht, duizenden attesten van betrouwbaarheidsduur o.a. Koninklijke Paleizen”. Voor een museum in een Koninklijk dorp is dat goed om te weten.

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

 

Tags

BrandweermuseumMinimaxWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top