Wassenaar – Onlangs kreeg het Brandweermuseum acht plakboeken met knipsels en foto’s, geschonken door Ben van den Berg. De plakboeken bestrijken de periode van 1986 tot en met 2006. Het is een mooie reis door de tijd. Grote branden, nieuwe brandweervoertuigen, diploma-uitreikingen aan brandweermensen, open dagen, grote oefeningen, afscheid van brandweermensen met een lange staat van dienst, burgemeesters en brandweercommandanten voorop bij feestelijke gebeurtenissen, veranderingen bij het brandweermuseum, het jubileum van het blad van de personeelsvereniging ‘de brandbel’ enzovoort.
Voor het museum vormen de plakboeken een prachtige bron van informatie, waarvan vooral de menselijke kant van eminent belang is. De knipsels en de foto’s laten duidelijk zien dat het bij de brandweer gaat om de mensen die het doen, de beroeps en de vrijwilligers.
Bij de kranteknipsels zijn er ook waarin de brandweer nuttige tips geeft aan de burger, over hoe de feestdagen en de jaarwisseling veilig te vieren en over veilig barbecuen.
Omdat de lente nu echt aangebroken lijkt te zijn, herhalen we de aanbevelingen van de brandweer uit augustus 1991 nog maar een keer. Ook na bijna 22 jaar zijn de meeste nog geldig.
VEILIG BARBECUEN
Het roosteren van een lekker stukje vlees op een gloeiend vuurtje, het barbe¬cuen, is een populaire bezigheid, die steeds vaker wordt gedaan. Maar we mogen niet uit het oog verliezen dat we met vuur en hitte te maken hebben. Het gevaar van brand, en daardoor brandwonden is bij onvoorzichtig gebruik duidelijk aanwezig. Waar moet U op letten!!
De barbecue moet voorzien zijn van een stabiel onderstel; Bij verrijdbare barbecues is wielblokkering noodzakelijk; De aanwezigheid van een goed windscherm; Bij voorkeur voorzien van een vuurrooster. Plaats de barbecue op een vlakke ondergrond;
– Plaats de barbecue zodanig dat deze niet omver kan worden gelopen door kinderen of huisdieren;
– Kijk uit met fladderende gordijnen;
– Houdt rekening met de windrichting (vliegvuur);
– Gebruik als brandstof houtskool of houtskoolbriketten;
– Gebruik om aan te steken aanmaakblokjes of zogenaamde aanmaaklucifers;
– Betracht geduld, het duurt een half uur tot een uur voordat de barbecue goed brandt;
– Ga nooit lopen met een brandende barbecue;
– Vlees keren met behulp van goed barbecue-gereedschap;
– Denk aan uw kleding (niet-loshangend en/of nylon), gebruik eventueel een barbecueschort;
– Zorg dat u blusmiddelen bij de hand hebt, bijvoorbeeld zand of een emmer water.
Na het barbecuen, het vuur op een veilige plek volledig laten uitbranden, voordat het restant (as) in de vuilniscontainer wordt gegooid. GEBRUIK NOOIT BRANDBARE VLOEISTOFFEN, ZOALS SPIRITUS, BENZINE OF PETROLEUM, OM AAN TE STEKEN!!! Mocht er onverhoopt toch een ongeluk(je)- gebeuren dat brandwonden tot gevolg heeft, dan: onmiddellijk en langdurig (minimaal 10 minuten) koelen met koud water; indien geen leidingwater direct beschikbaar is dan desnoods slootwater (is beter dan niets), daarna steriel (schoon) afdekken, bijvoorbeeld met een schoon laken, en dokter raadplegen;
Absoluut GEEN zalfjes of boter op de wonden smeren; Kledingstukken die aan de wonden plakken, NIET verwijderen.
TIPS
– Denk aan bos en heide!
– Denk aan een blusmiddel!
– Denk aan OVERLAST (rook) voor BUREN!!
Smakelijk eten en veel plezier.
Column Brandweermuseum Wassenaar
Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.