Ga naar hoofdinhoud

Annie M.G. Schmidt

24 mei 20133 minute read

Wassenaar – 20 mei is Annie M.G. Schmidt-dag. Ze werd geboren op die datum in 1911. De dag is ook belangrijk voor Brandweermuseum Wassenaar, omdat ze het onvergetelijke Gouden boekje “de vijf brandweermannetjes” vertaald en bewerkt heeft.

En een ander Gouden Boekje “Sam de brandweerkat”. Daarin neemt de kat het initiatief, omdat brandweerhond Spikkel altijd mee mag met de brandweermannen naar een brand terwijl Sam op de kazerne moet blijven. Dat vindt Sam natuurlijk niet leuk dus gaat hij zelf maar eens kijken of er wat te beleven valt. Sam brengt twee bevriende buurpoezen, die in een belendend pakhuis door vuur bedreigd worden, in veiligheid. Dat leidt er toe dat een van de poezen en Sam een poezenfamilie stichten. Het is dus niet alleen maar een brandweerverhaal, maar ook nog een liefdesverhaal.

In de verzameling van het museum hebben we “Sam de brandweerkat” en verschillende versies van “de vijf brandweermannetjes”. Maar daarmee is de aandacht voor Annie M G Schmidt nog niet voorbij. Als u in het museum naar de tentoonstelling “Gulle gevers” komt kijken zult u ook een pak wasmiddel in de vitrine zien staan. Dat is van het wasmiddel Pré (een merk van Persil) uit de jaren ’50. Het wasmiddel werd in 1959 gepromoot met een reeks door Annie M. Schmidt geschreven en door Fiep Westendorp geïllustreerde boekjes over de avonturen van Prélientje. Bij aankoop van 2 normale pakken Pré of bij een dubbelpak kreeg men een Prélientje gratis. Prélientje was een verlegen, maar wel buitengewoon dapper meisje.

Er waren negen boekjes met Prélientje. Zo was er Prélientje is de dokter, Prélientje is chauffeur, Prélientje wordt verkeersagent en natuurlijk Prélientje en de brandweer. In onze verzameling hebben we Prélientje en de brandweer, waarin ze weer heel dapper is. Dat verklaart waarom het wasmiddel in de vitrine staat. Het pak is afkomstig van de oudheidkamer Pernis, die het geschonken heeft aan het Nationaal Brandweermuseum Hellevoetsluis, dat de schenking heeft doorgegeven aan Brandweermuseum Wassenaar. Een wasmiddel met een verhaal.

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

Tags

Annie M.G. SchmidtBrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top