Skip to content

Wassenaars erfgoed

21 juni 20132 minute read

Wassenaar – In maart 1991 is het Brandweermuseum Wassenaar in de kelder van De Paauw geopend. In de krant stond toen een artikel van Luc Dietz. Hij schreef onder meer:

In 1923 startte Van der Mark al een klein brandweermuseum in het voormalige politiebureau aan de Van Zuylen van Nijeveltstraat. Daar kon de collectie na een aantal jaren niet blijven en zij moest worden verhuisd. Nergens kon men een geschikte plaats vinden en dus sloeg men de zaak in 1948 maar op in de kelders van Raadhuis “De Paauw”. Daar bleef het liggen tot 1976. Toen begon men met het restaureren van de collectie. Makkelijk was dat niet, aangezien vocht en vuil hun vernietigende werk gedaan hadden. Veel is toen verloren gegaan. Van 1984 tot 1989 was het brandweermuseum weer te bezichtigen in de toenmalige brandweerkazerne aan de Pieter Twentlaan. De ruimte was te klein om de gehele collectie een beetje overzichtelijk te stallen en aangezien het laatste jaar aanbrak dat men gebruik kon maken van de kazerne aan de Pieter Twentlaan, moest er naar een andere ruimte gezocht worden. Deze werd gevonden in de kelder van Raadhuis “De Paauw”.

Wat Luc Dietz niet schreef is dat de verzameling al heel lang eigendom is van de gemeente Wassenaar. Sinds 1976, dus al bijna 40 jaar zorgen vrijwilligers voor dit Wassenaars erfgoed. Dit gemeentelijk bezit is en wordt gekoesterd, verzorgd en ontsloten door die vrijwilligers.
Daar kan Wassenaar gerust trots op zijn. Dank zij de inspanningen van Van der Mark en van de verschillende generaties vrijwilligers kunnen we dit jaar het 90-jarig jubileum vieren.

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

Tags

BrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top