Skip to content

Wallace the firedog redt scholieren

20 juli 20132 minute read

Wassenaar – Wallace the firedog heeft echt bestaan. Van 1894 tot 1902 verbleef hij in de kazerne van de Brandweer van Glasgow. Als de stoombrandspuit uitrukte liep hij vooruit om de mensen te waarschuwen opzij te gaan. In de kazerne speelde hij met de kinderen van de commandant en hield hij de paarden gezelschap.

In de tentoonstelling in het Brandweermuseum wordt het verhaal van Wallace verteld, met behulp van de zes boekjes die er over de avonturen van Wallace zijn geschreven door James Drummond.

Toen die de brandweercommandant van Glasgow vroeg of hij over Wallace mocht schrijven ging die akkoord onder de voorwaarde dat de boekjes leerzaam moesten zijn voor de kinderen.

In het verhaal “Wallace’s school adventure” staat de school in brand. Een groep jongens is nog op de zolder. Er hangt zoveel rook dat ze niet weten hoe ze naar benden kunnen komen. Dan komt Wallace in actie. Hij laat de jongens zien hoe ze onder de rook kunnen doorkruipen. Zo komen ze met de schrik vrij.

Die verstandige oplossing is in het Brandweermuseum nog een keer te vinden in het hoofdstuk “Koning Vuur” uit “Veiligheid voor alles” een voorlichtingsboekje voor kinderen uit 1925. Dat hoofdstuk is herdrukt en te koop in het museum.

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

Tags

BrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top