Wassenaar – In de boekjes over Wallace the firedog komt verschillende keren een handbrandspuit voor. Rond 1900 werden die nog wel gebruikt, hoewel meestal de stoombrandspuit werd ingezet, die een veel grotere pompcapaciteit had.
De handbrandspuiten die dor Louise Annand in de boekjes zijn afgebeeld hebben een ander model dan wij hier gewend zijn. “Onze” handspuiten zijn meestal van Jan van der Heijden (u kunt er in Brandweermuseum Wassenaar eentje zien).
De exemplaren die in Glasgow rond 1900 nog in gebruik waren dateren uit de 18e eeuw en waren bedacht door Richard Newsham. De man was van oorsprong knopenmaker, maar heeft met zijn handspuiten naam gemaakt. In 1725 verkreeg hij in Engeland er patent op. In een artikel over hem staat dat hij wel veel verschuldigd was aan de Nederlandse voorbeelden uit de 17e eeuw. Onze nationale trots: Jan van der Heijden, heeft hem dus geïnspireerd.
Net als Van der Heijden had Newsham ook veel gevoel voor publiciteit en marketing. Hij adverteerde voor zover dat toen mogelijk was en veroverde daarmee ook de markt in de Verenigde Staten.
Dat brengt ons weer bij jan van der Heijden. Zijn brandspuiten gingen ook op reis, bijvoorbeeld toen William en Mary in 1688 naar Engeland voeren. De vraag is echter, wat is er van die brandspuiten geworden? Heeft Newsham er eentje gezien? Onze naspeuringen hebben nog niet vee opgeleverd tot nu toe.
Wie kan ons verder helpen met de zoektocht naar het antwoorden op de vraag” waar zijn de brandspuiten gebleven die William en Mary aan boord hadden?
Column Brandweermuseum Wassenaar
Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.