Skip to content

De laatste handbrandspuiten die Wassenaar aanschafte

2 augustus 20132 minute read

Wassenaar – Op 26 oktober 1880 besloot het College van Wassenaar aan de gemeenteraad voor te stellen een bedrag van 2470 gulden uit te trekken voor de aanschaf van twee brandspuiten.

De grote handbrandspuiten werden geleverd door de firma H. Belder uit Amsterdam. een gerenommeerd bedrijf, dat sinds 1823 brandspuiten maakte en in 1841 het predikaat “Koninklijke” verwierf. De in 1880 door Wassenaar bestelde spuiten stonden op een slede. Pas 13 jaar later werden er wagens voor besteld, die door een paard getrokken konden worden. Die wagens voldeden niet. Er konden zes personen op, twee op de bok, twee voor en twee achter op de spuit. Bij het proefrijden bleek dat de twee man voor op de spuit bij een scherpe bocht klem kwamen te zitten. Belder mocht de wagens niet meer leveren. Wagenmaker Broekman uit Amsterdam maakte een wagen voor 100 gulden en herstelde de wagen van Belder voor 65 gulden.
Zo’n complete spuit, met wagen is in Brandweermuseum te bewonderen.

Twee jaar geleden kregen we bezoek van Frans Zwartjes, van de vroegere rijtuigmakerij uit Wassenaar, die het museum prachtige tekeningen schonk die hij gemaakt had voor een model van de Belderspuit. Hij maakte ook een 3D tekening. Zo zijn verschillende aspecten van Wassenaarse geschiedenis verenigd.

Wassenaar heeft na 1880 geen handspuiten meer aangeschaft. Begin twintigste eeuw verschenen gemotoriseerde spuiten.

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

Tags

BrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top