Skip to content

Adopteer een prent van Brandweermuseum Wassenaar

30 augustus 20132 minute read

Wassenaar – In de tuinzaal van De Paauw is tot 16 september 2013 een tentoonstelling van prenten en tekeningen uit de verzameling van Brandweermuseum Wassenaar. Het zijn meestal prenten die een indrukwekkende brand laten zien uit een ver verleden.

Onder andere de buskruitramp in Leiden van 1807, de brand van Boymans in Rotterdam van 1864, de schouwburgbrand in Amsterdam in 1772, de brand in Westmaas in 1792, de brand van de kermiskramen in Den Haag in 1758. Zonder uitzondering spectaculaire gebeurtenissen. De prenten zijn verzameld door onze oprichten G.J. van der Mark. De honderden jaren oude prenten hebben geleden door de invloed van tijd en licht, al zien sommige er opvallend goed uit voor hun leeftijd. Zeker dertig prenten en tekeningen moeten echter nodig behandeld worden door een professionele papierrestaurator om ervoor te zorgen dat ze behouden blijven. Schoonmaken, repareren, vochtplekken behandelen, opnieuw opzetten op zuurvrij materiaal. Kortom conserveren en/of restaureren. De prenten worden daarna opgeborgen tussen zuurvrij materiaal in zuurvrije dozen in stabiele omstandigheden wat temperatuur en vochtigheid betreft.

De prenten zijn al gedigitaliseerd. We tonen de originele voortaan ook alleen maar bij tijdelijke tentoonstellingen. Het werk van de papierrestaurator kost voor een kleine prent € 75, voor een middelgrote € 100 of € 125 en voor een grote prent € 150 tot € 200. Het museum kan die kosten zelf maar voor een klein deel opbrengen. U kunt ons helpen door (een deel van) de kosten van het behandelen van een prent voor uw rekening te nemen en zo de prent te ‘adopteren’.

Wilt u meer weten, neem dan contact met ons op: brandweermuseum@wassenaar.nl of 0629011009. U kunt ook meteen een bedrag overmaken op de rekening van de Stichting Vrienden van het Brandweermuseum 1664.34.612 onder vermelding van “bijdrage restauratie prenten”. Vanzelfsprekend is elk bedrag welkom.

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

Tags

BrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top