Skip to content

“De Brandbel 50 jaar” in de Oud Hollandse Jaarmarkt Krant uit 1973

6 september 20132 minute read

Wassenaar – Een van de vele bezoekers op de Magirusdag van het Brandweermuseum, afgelopen zondag 1 september, verrijkte het museum met een schenking. Een exemplaar van De Posthoorn uit 1979 met een artikel over de zomerfeesten en de brandweer, een foto van marcherende brandweermannen tijdens de avondvierdaagse van 1860 en een exemplaar van de “Oud Hollandse Jaarmarkt Krant”.

Die werd in juni 1973 uitgegeven door de ondernemers van de Langstraat en van het Dorpsplein. Behalve het programma van de jaarmarkt, die van 27 juni tot en met 30 juni 1973 gehouden werd, staat er veel wetenswaardigs in over Wassenaar. De geschiedenis van het dorp komt aan bod en een pagina is gewijd aan het jubileum van de Brandbel.

De Brandbel is de personeelsvereniging van de Wassenaarse brandweer. Opgericht in 1923 en dus 50 jaar geworden in 1973. Het bestuur van de Brandbel bestond toen uit J.L.N Paardekoper, voorzitter; R. Post, 2e voorzitter; A.J.Th. van Steen, secretaris, J.J. Voogel, 2e secretaris en J.H. Kloosterman, penningmeester. De schenking van de krant komt op een heel mooi moment. Dit jaar bestaat de Brandbel namelijk 90 jaar en dat wordt eind september gevierd, met zo veel mogelijk oud leden. De Brandbel is nog altijd een actieve club, waarin zowel vrijwillige brandweermensen als beroeps deelnemen.

De schenker, wiens vader ooit ook in het bestuur van de Brandbel zitting had, moet hebben aangevoeld dat de maand september 2013 de juiste periode was om de Oud Hollandse Jaarmarkt Krant aan het museum cadeau te doen. Een mooi gebaar!

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

 

Tags

BrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top