Ga naar hoofdinhoud

De brandweer heeft licht nodig

20 september 20132 minute read

Wassenaar – Wie goed rondkijkt in Brandweermuseum Wassenaar ziet op verschillende plaatsen lantaarns. Dat de brandweer licht nodig heeft als er ’s avonds of ’s nachts wordt uitgerukt is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Sommige mensen denken dat de brand zelf voor licht zorgt. Als dat al gebeurt is dat toch niet de goede verlichting.

De brandweer moet kunnen zien wat ze doen en wat moet doen, waar het materieel naar toe moet, waar obstakels zijn en waar de brandweermensen zijn. Daarom hebben we een tijdje geleden een nieuwe speurtocht in het museum geïntroduceerd onder het motto : ‘de brandweer heeft licht nodig’. Die speurtocht is bedoeld voor kinderen van groep 4 toten met 6. Aan de hand van plaatjes speuren ze naar het juiste voorwerp en moeten dan de vraag beantwoorden hoe het voorwerp werkt, met olie, met een kaars, met een batterij, met elektriciteit van het net, met pek.

Zo komen ze bij de vuurkorf uit de 16e eeuw met pekkransen, bij 19e eeuwse lantaarns en bij 20e eeuwse schijnwerpers. Een zoektocht naar het licht in het klein, waarbij vergeten woorden als pek en mica langskomen. Twee weken geleden kreeg het museum weer een mooie schenking: een olielantaarn op een staak. Aan het boveneind van de staak is de lantaarn draaibaar opgehangen, Dit 19e eeuwse voorwerp is geen onderdeel van de speurtocht, maar zal zeker de aandacht trekken van de aandachtige bezoeker.

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

Tags

BrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top