Skip to content

Voor Jan van der Heijden moet u naar Brandweermuseum Wassenaar

27 september 20132 minute read

Wassenaar – Het vernieuwde Rijksmuseum ziet er prachtig verzorgd uit. Kosten noch moeite gespaard. Oorspronkelijke ornamenten en schilderingen zijn in oude luister hersteld. Op de eregalerij na is het museum chronologisch ingedeeld. In de eregalerij schuifelen de bezoekers langs de mooiste stukken van Rembrandt, Vermeer en anderen. Het melkmeisje kan je na wat geduld even van dichtbij bewonderen. Niet te lang want je voelt je al schuldig dat er zoveel andere bezoekers op hun kans staan te wachten.

Het bijzondere van de nieuwe opstelling is dat schilderijen en historische voorwerpen bij elkaar worden getoond. Kunst en cultureel erfgoed vinden elkaar. Voor een kunstmuseum is dat bijzonder. Voor een historisch museum is dat heel gewoon. Maar voor het nieuwe Rijks is het een “unique selling point”.

In een van de zalen trof ik een stadsgezicht aan van Jan van der Heijden, een man die niet alleen maar bedacht heeft dat de brandspuit met slangen veel beter werkte dan zonder slangen, maar die ook een groot schilder van stadsgezichten was. Helaas was in dit geval het prachtige schilderij niet gekoppeld aan het prachtige model van de slangenbrandspuit dat deel uitmaakt van de collectie van het Rijksmuseum.
Het veelgeprezen uitgangspunt: de combinatie van kunst en geschiedenis, was hier niet toegepast.

Gelukkig zijn er dan elders in het land kleine musea, waar u meer over Jan van der Heijden te weten kan komen. Voor het mooie stadsgezicht gaat u naar het Rijks, voor de brandspuit en voor meer informatie gaat u gewoon naar Brandweermuseum Wassenaar.

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

Tags

BrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top