Ga naar hoofdinhoud

Papier als beginpunt voor verhalen in Brandweermuseum Wassenaar

4 oktober 20132 minute read

Wassenaar – De brandweer doet vandaag de dag bijna alles elektronisch, net zoals wij allemaal. Het alarm in de kazerne en bij de brandweermensen die piket hebben komt op smartphones en beeldschermen te staan. Geluidssignalen zijn er nog steeds, maar ook die worden elektronisch gestuurd.

Wel wordt er nog een papieren formulier ingevuld over de uitruk. In de voertuigen is de informatie over de locaties en over de inzet van collega’s bij een brand of een ander incident up to date in de boordcomputer aanwezig. Waar de brandkranen te vinden zijn, hoe een gebouw in elkaar zit, waar in een auto de plekken zijn waar de hydraulische schaar werkt en waar niet, alles meteen voorhanden.

Nog niet zo lang geleden waren er ringbanden met gegevens over brandkranen, over de bereikbaarheid van straten en met plattegronden van belangrijke gebouwen. Zo af en toe krijgt het Brandweermuseum die oude papieren hulpmiddelen ten geschenke. De informatie in de ringbanden heeft heel lang een essentiële rol gespeeld bij de uitruk van de brandweer. En vaak ook levens helpen redden. Het is papier uit de praktijk van alledag, waarbij veel verhalen te vertellen zijn. Daarnaar gaan we op zoek. Volgend jaar is voor het museum gewijd aan de brandweermensen, die bij foto’s, knipsels, cursusboeken, stratenlijsten en andere papieren documenten hun verhaal kunnen vertellen. In het museum zijn veel voorwerpen, foto’s, prenten en archiefstukken, maar die komen pas tot leven als de brandweermensen in beeld komen.

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

Tags

BrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top