Ga naar hoofdinhoud

Museumvrijwilligers zorgen voor het eigendom van de gemeente Wassenaar

11 oktober 20133 minute read

Wassenaar – In het midden van de vorige eeuw heeft de gemeente Wassenaar de collectie van het brandweermuseum van G.J. van der Mark overgenomen. Sindsdien is de collectie het eigendom van de gemeente Wassenaar. Toen de brandweer nog onderdeel van de gemeente was, zorgde brandweermensen voor de verzameling. Maar ook toen al was de collectie van de gemeente Wassenaar. Sinds 2011 is er een stichting, die het Brandweermuseum en de collectie beheert voor de gemeente Wassenaar.

Sommige mensen denken dat het museum van de brandweer is. Maar dat is dus een vergissing. Het gaat om Wassenaars erfgoed, waarin bovendien een belangrijk deel van de geschiedenis van het dorp Wassenaar aan bod komt. Dat het gaat om een gemeentelijke collectie is ook de reden dat het museum gratis is. De gemeenschap hoeft er niet extra voor te betalen. De gemeente betaalt een vergoeding aan de stichting voor de zorg voor het museum. En het museum kan, in overleg, voor evenementen, openingen en lezingen gebruik maken van de ruimtes in De Paauw, als die niet al voor een ander doel zijn gereserveerd.

In Raadhuis De Paauw is het museum dus eigenlijk een welkome gast, die zorgt voor kostbare eigendommen van de gemeente. En een museum dat bovendien in toenemende mate de bevolking van Wassenaar en van de regio laat genieten van de kennis en van de collectie. Verrassende invalshoeken, leuke initiatieven voor kinderen, serieuze tentoonstellingen en boeiende lezingen. Daar heeft Wassenaar recht op en daarvoor zorgen de vrijwilligers.

Dit jaar verwachten we meer dan 2500 bezoekers. Met de bescheiden openingstijden op zaterdag en zondag is dat gemiddeld bijna 7 bezoekers per uur. En dat kan nog mooier worden als de Wassenaarders (en de Voorschotenaren) allemaal een keer het museum bezoeken. Genoeg te zien in de vaste opstelling. Veel te beleven bij evenementen. Interessante tijdelijke tentoonstellingen. Allemaal vrijwilligerswerk! Dat mag wel eens gezegd zijn.

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

Tags

BrandweermuseumGemeente WassenaarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top