Skip to content

Een ramoneur in Brandweermuseum Wassenaar

18 oktober 20132 minute read

Wassenaar – Een mooi voorwerp, in het depot van het museum, is de ramoneur. Het is een stuk gereedschap dat wordt gebruikt door de brandweer om een schoorsteenbrand te doven.

De ramoneur bestaat uit een aantal stukjes stalen ketting van ongeveer 50 cm lang, met aan het eind van die kettingen stukjes hoekijzer. Door de ramoneur in de schoorsteen tot beneden te laten zakken en deze met rukken weer omhoog te halen, slaat men de in brand staande roet- en koolresten van de schoorsteenwand. Deze deeltjes worden door de collega’s beneden opgevangen en afgeblust. In 2012 schonk Mark Witte, de man achter de Nationale Collectie Bescherming bevolking (NCBB) www.ncbb.nl een ramoneur aan het museum. Die was afkomstig van de Brandweer Geertruidenberg, die oude spullen aan Mark Witte had aangeboden. Wat daarbij niet het verleden van de BB maar dat van de Brandweer betrof, kregen wij. Zo’n ramoneur spreekt tot de verbeelding. Stel je voor het mooie lawaai en de neervallende stukjes brandend roet. Al zullen de brandweerlieden ter plekke geen tijd hebben om ervan te genieten, vrees ik.

De ramoneur wordt al heel lang gebruikt. In het tijdschrift “Eigen Haard” stond in 1875: “Schoorsteenbranden komen in Amsterdam veelvuldig voor. Geen dag bijna gaat voorbij zonder zulk een, en ook deze te blusschen is het werk van de brandweer. Zij doet dit met haar ramoneur, welke den schoorsteen oneindig beter schoonmaakt dan ooit een schoorsteenveger dit te voren deed.”

Ook vandaag de dag wordt de ramoneur nog vaak toegepast en besluit de brandweer de schoorsteenpijp te “ramoneuren.”

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

Tags

BrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top