Skip to content

Brandweermuseum Wassenaar brengt bruiklenen terug naar Schotland

8 november 20133 minute read

Wassenaar – Voor onze eerste tweetalige tentoonstelling over Wallace the firedog hebben we samengewerkt met the Scottish Fire and Rescue Service Museum & Heritage Centre in Greenock.

Greenock is een plaats bij Glasgow aan de monding van de rivier de Clyde, met veel haventerreinen. Het brandweermuseum daar is in 2012 ingericht in de voormalige brandweerkazerne met materiaal van de brandweer in de regio Glasgow. Ook dat museum wordt grotendeels gerund door vrijwilligers. (zie : sfrheritagetrust.org/museum.htm)

Er zijn prachtig gerestaureerde voertuigen te zien en veel klein materiaal. En Wallace zelf is opgezet in een grote vitrine te bewonderen. Het museum bezit ook een grote hoeveelheid originele illustraties van de Wallace the firedog boekjes, van de hand van Louise Annand. Uit die verzameling mochten we een aantal originelen lenen voor onze tentoonstelling. Die tekeningen waren voor het eerst buiten Schotland te zien. Brandweermuseum Wassenaar had dus een internationale primeur!

Nu moeten de bruiklenen weer terug naar Greenock. Dinsdag 12 november 2013 gaat dat gebeuren, tijdens de vakantie van de coördinator van Brandweermuseum Wassenaar. Dan ontmoeten we weer de enthousiaste vertegenwoordigers van het museum Dave Adam en Graeme Kirkwood. De tekeningen gaan dan weer in een van de dozen. In het museum worden afwisselend steeds een klein aantal van de tekeningen aan het publiek getoond. Dan hebben de illustraties niet te veel te lijden van de invloed van licht en blijven ze nog voor vele generaties bewaard.

Voor wie het genist heeft: Wallace was een brandweerhond die rond 1900 een jaar of negen in de kazerne van de brandweer van Glasgow bivakkeerde, bij de paarden die de stoombrandspuit moesten trekken. Als er een uitruk was liep Wallace voor de stoomspuit uit en blafte hard, zodat de mensen wisten dat ze opzij moesten, omdat de brandweer er aan kwam. In de jaren tachtig heeft James Drummond zes boekjes over Wallace gemaakt, gebaseerd op historisch onderzoek. Het eerste boekje is in het Nederlands vertaald door Petra Westerbeek onder de titel “Fikkie de brandweerhond”, met illustraties van peter van der Vet. Dat boekje is voor 2 Euro in het museum te koop. De helft van de opbrengst gaat naar de Brandwonderstichting.

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

Tags

BrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top