Skip to content

Studenten in Brandweermuseum Wassenaar

12 januari 20142 minute read

Wassenaar – In de eerste week van dit jaar zijn 70 studenten actief geweest in Brandweermuseum Wassenaar. De studenten komen van de Reinwardt academie, de HBO opleiding voor erfgoedprofessional, dus ook voor museumwerker. Dat is een onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Lang geleden is de Reinwardt academie in Leiden begonnen.

In het Brandweermuseum oefenen de tweedejaars studenten in het maken van een “conditierapport”. Ze moet van vier voorwerpen een nauwkeurig beschrijving maken, van het materiaal, de afmetingen, de toestand en eventuele schade of onvolkomenheden. Daarna moeten de studenten een conserveringsadvies schrijven: wat moet er gebeuren dat het voorwerp in goede staat blijft en wat moet er eventueel aan hersteld worden.

In het museum werken de studenten twee uur, dus een half uur per object. Dat gaat uitermate zorgvuldig, met speciale handschoenen en volgens een preciese procedure. Het object en onderdelen daarvan worden in detail bekeken, beschreven en gefotografeerd. Het museum kan er zijn voordeel mee doen, het levert documentatie op en we kunnen maatregelen nemen om voorwerpen te (aten) herstellen.

Voor de studenten maken we een keuze uit onze verzameling, met uiteenlopende voorwerpen van verschillende materialen. Een leren jas, een zuigkorf, een ademluchtmasker, een blaasbalg, historische documenten, historische prenten, een springzeil, een helm, een koetsierspet, een straalpijp enzovoort. In het museum zelf kunnen de studenten dan nog het vaandel, een kruiwagenspuitje en het gebrandschilderde raampje bestuderen.

De studenten moeten onder tijdsdruk, met professionele eisen. hun kennis en verbeeldingskracht gebruiken om een resultaat te krijgen dat niet alleen voor henzelf interessant is, maar ook nog voor anderen. Dus mooi echt museumwerk!

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

Tags

BrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top