Ga naar hoofdinhoud

Speurtocht aan de hand van Suske en Wiske

17 januari 20142 minute read

Wassenaar – Leerlingen van de Herenwegschool hebben in Brandweermuseum Wassenaar de Suske en Wiske speurtocht gedaan. Vorig jaar hebben we de speurtocht gemaakt, met hulp van Peter Snellen uit Eindhoven, een van onze “vrijwilligers op afstand”. De uitgeverij van Suske en Wiske heeft toegestemd in het gebruik van de afbeeldingen.

Met plaatjes uit de Suske en Wiske verhalen worden de leerlingen door het museum gevoerd en moeten ze lastige vragen beantwoorden en opdrachten vervullen. Over blusemmers, autoladders, pompen, helmen, draagbare blustoestellen en opzetstukken. Zo leren ze over de geschiedenis van de brandweer en over hoe de brandweer nu werkt.

Een groep van 25 leerlingen is teveel om in 1 keer in het museum de speurtocht te doen. Daarom gaat de ene helft van de groep de speurtocht doen en praten we met de andere helft over brandweer en brandweergeschiedenis, ook weer met Suske en Wiske plaatjes. Na ongeveer een half uur worden de rollen omgedraaid. Aan de andere groep vertellen we met een afbeelding van Jan van der Heijden over de uitvinding van de slangenbrandspuit. En met plaatjes uit Suske en Wiske over de geschiedenis, van blusemmers tot blushelikopters. Tenslotte komt het springzeil ter sprake. Hoe het gebruikt wordt, waarom het nu niet meer gebruikt mag worden. Met een authentiek springzeil kunnen de leerlingen zelf ervaren hoe zwaar het was om het springzeil strak te trekken.

Edutainment dus, of zoals we vroeger zeiden: leringhe ende vermaeck!

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

Tags

BrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top