Skip to content

Wassenaarders.nl – een uit de hand gelopen hobby

17 januari 20146 minute read

Wassenaar – Al een tijdje zat ik te broeden op mijn eigen column op mijn eigen site, maar ik ben meer vormgever dan schrijver. Toch begin ik eraan en eens in de twee weken zal ik de moed bij elkaar rapen een stuk in elkaar te timmeren, want ik wil ‘mijn lezers’ graag ook een kijkje achter de schermen geven. Om deze tweewekelijkse column dan ook maar direct vandaag te starten, zal ik beginnen bij het allereerste begin: de oprichting van de site Wassenaarders.nl

Hoe het begon
Het begon in 2009 en ik zat in het laatste jaar van mijn opleiding Media Management aan het Grafisch Lyceum Rotterdam. Ik was altijd al druk met ‘het nieuws’. Elk uur nu.nl, telegraaf.nl, geenstijl.nl, spitsnieuws.nl etc. Eigenlijk was ik wel een beetje een ‘nieuwsjunkie’: ik wilde altijd en overal op de hoogte zijn van het laatste nieuws. Wat de aanleiding was, weet ik niet meer, maar op een gegeven moment zat ik te googlen naar (online) actueel Wassenaars nieuws. Na een moeizame zoektocht kwam ik niet verder dan wasline.nl waar het één en ander over Wassenaar op stond.

Op dat moment besloot ik om zelf een site te maken om het nieuws voor, door en over Wassenaarders te verzamelen. Naar mijn idee gebeurde er immers genoeg in ons mooie dorpje om dagelijks i.p.v. wekelijks zoals bij een lokale krant, Wassenaarders te informeren over wat er allemaal gebeurt in Wassenaar. Niet dat ik journalistieke ambities had of heb (zoals ik al zei: ik ben geen schrijver), maar mijn liefde voor Wassenaar gaf mij het duwtje. Ik ben nl een trotse Wassenaarder. Hoe mijn site zou moeten gaan heten, was dan ook niet zo heel moeilijk: Wassenaarders, een website voor, door en over Wassenaarders. Tot mijn grote verbazing en vreugde was de domeinnaam nog beschikbaar ook! Het begon eerst als een soort blog, ik zocht naar nieuws over Wassenaar en poste dat op de site met een link naar de bron. Het was dus eigenlijk een soort plakboek met allerlei digitale krantenknipsels. Helaas moest ik na een aantal maanden de site op een lager pitje zetten, omdat ik druk was met afstuderen en vervolgens was ik nog drukker: ik was bezig met het zoeken en vinden van een baan (wat overigens zeer goed gelukt is).

Doorstart
Begin 2010 toen alles op z’n plek was gevallen, ik kreeg een baan als DTP’er bij Euro RSCG Bikker in Rotterdam, en woonde inmiddels op mezelf, nadat mijn ouders naar Drenthe waren verhuisd. Ik besloot Wassenaarders.nl weer af te stoffen en verder te gaan waar ik was gebleven. Na ongeveer een jaar wilde ik het wat serieuzer aan gaan pakken. De hele site gooide ik op de schop: ander logo, andere indeling, iets andere aanpak met de nieuwsgaring etc. Vanaf dat moment ben ik bedrijven, (sport)verenigingen, instellingen etc. gaan benaderen om hun op de hoogte te stellen van het bestaan van de website. Na verloop van tijd begon dit vruchten af te werpen en ontving ik ook steeds vaker persberichten. Ook zorgde de opkomst van de sociale media voor een groei. Door de inzet van Facebook en Twitter wisten we steeds meer mensen te bereiken. Mede hierdoor hadden we eind 2011 zo’n 25 bezoekers gemiddeld per dag en daar was ik echt ontzettend trots op.

Top jaar
2012 beloofde een goed jaar te worden, als de groei zich tenminste zou doorzetten. Ik kreeg versterking van Heleen Ogier, docent Nederlands en taal/mediatrainer. Ze was heel enthousiast over de site en zag de kracht van online nieuws. Hyperlokale sites zouden volgens haar veel potentieel hebben, lokale kranten zouden meer gezien worden als ‘achtergronden bij het lokale nieuws’. In 2012 kreeg ik er ook een aantal columnisten bij die graag hun passie voor een bepaald onderwerp willen delen met de lezers. De site groeide gestaag door en aan het eind van het jaar zaten we gemiddeld op 250 bezoekers per dag. Vergeleken met grote sites als Nu.nl en GeenStijl was dat natuurlijk een lachertje, maar relatief maakte de site wel een gigantische groei door. Een jaar eerder had ik nooit durven of kunnen zeggen dat de bezoekersaantallen met 900% zouden stijgen. Steeds meer mensen wisten dus Wassenaarders.nl te vinden. Lees ons jaaroverzicht van 2012 hier nog even terug!

Kan het nog beter?
Ja, het kan altijd beter. 2013 was weer zo’n topjaar. Met gemiddeld 450 bezoekers per dag (een groeipercentage van 80%) blijkt dat we voorlopig nog niet uitgegroeid zijn. En dat merkten we…. met een aantal zeer ingrijpende gebeurtenissen gingen de servers roken en lag de site plat. Wassenaarders was dus niet bepaald berekend op deze enorme stroom bezoekers. Gelukkig konden we onze bezoekers via Facebook en Twitter goed blijven informeren. Lees het jaaroverzicht van 2013 hier terug!

Toekomst
De toekomst zie ik met interesse tegemoet. Wat mag ik nog meer verwachten, waar moet ik rekening mee houden? Een ding is zeker: ook in 2014 gaan we lekker door. Direct al in de eerste paar weken van het jaar braken we weer een record. De maand is nog niet om, maar we hebben nu al 35000 unieke bezoekers gehad. Ook nu crashte de site weer een paar keer, maar als het goed is was dat ook echt de laatste keer. De website begint steeds meer een bedrijf te worden. En we hopen in 2014 weer verder te kunnen professionaliseren. Wij zijn allemaal vrijwilligers en we werken – naast onze ‘gewone, betaalde banen’ met veel liefde en passie aan deze site. Zoals gezegt, ik ben geen schrijver en spelling is niet echt mijn ding. Heleen helpt mij vaak naast haar halve baan als lerares, en het lukt haar niet om altijd alle teksten tot achter de komma na te lezen. Dus… hier en daar zult u vast wel een spelfoutje vinden, maar dat heeft ook wel zijn charmes toch? Wij gaan in 2014 hard door om u op de hoogte te houden van het laatste Wassenaarse nieuws! En denkt u: “Hé, ik wil Marco wel helpen met het doorlezen van teksten om de ergste fouten eruit te halen.”, dan hou ik me graag aanbevolen!

Tags

WassenaarWassenaarders
Gerelateerde artikelen
Back To Top