Ga naar hoofdinhoud

Armband

24 januari 20142 minute read

Wassenaar – De brandweer moet herkenbaar zijn. Daarom zijn de voertuigen rood en voorzien van speciale “striping”. De brandweermensen moeten ook herkenbaar zijn en het moet duidelijk zijn wie de baas is en wie manschap. In Brandweermuseum Wassenaar zijn dan ook allerlei onderscheidingstekens te zien: brandmeesterstokken, een gordel, armbanden, piekeniers-stokken, sterren en strepen.

Tegenwoordig zijn de onderscheidingstekens te zien op de pet of op de helm, soms is het een tekst op een kledingsstuk (bevelvoerder). Bij jubilea of bij andere officiële gelegenheden zie je de belangrijkste brandweermensen in uniform, met sterren, strepen, kransen en tressen. De gewone brandweermensen hebben zo’n uniform niet, die hebben alleen uitrukkleding en werkkleding. Als ze jubileren wordt er een uniform gehuurd.

Vroeger werden er veelal armbanden gebruikt om aan te geven wie welke functie had. Kort na de Tweede Wereldoorlog kwamen er geëmailleerde armbanden met een cijfer. De brandweermensen wisten dan precies wie wat moesten doen als ze bij de brand aankwamen en het materiaal moest worden gereed gelegd (het aflegsysteem).

Nog langer geleden waren er linnen armbanden, zoals dit fraaie exemplaar, dat binnenkort te zien zal zijn in de tentoonstelling in de Wassenaarse bibliotheek.

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

Tags

BrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top