Ga naar hoofdinhoud

Koken en politiek hebben veel gemeen: je moet een keuze kunnen maken

26 januari 20144 minute read

Wassenaar – We kunnen gewoon niet zonder. Het is in ieders belang om gezond te kunnen blijven leven. Maar je kunt het ook niet alleen: bij anderen moet je eerlijke ingrediënten kunnen kopen. Je hebt schoon water nodig, schone energie en veilig onderdak. Je moet je ook kunnen verdiepen in de kenmerken ( smaak, reuk, kleur) van de ingrediënten en erop kunnen vertrouwen dat zij een goede bijdrage kunnen leveren aan het gerecht wat jij zelf wil gaan bereiden. Om samen met jouw dierbaren te kunnen nuttigen. Iedere maand mag ik tijdens onze kooksessies met zo’n honderd dorpelingen samen een maaltijd voorbereiden en met veel plezier nuttigen. Het succes van onze kookformule is het onderlinge vertrouwen in elkaar, in de lokale toeleveranciers en ook in de chef.

Vertrouwen in elkaar is naar mijn mening het enige begrip dat het etiket ‘duurzaam’ verdient. Het is te hopen dat onze politici meer waarden en betekenis gaan hechten aan een reeks van belangrijke ingrediënten voor een goed smakende samenleving: Het rijke aanbod van Nederlandse Spreuken en Gezegden. Eerlijk duurt het langst, toch?

IEDERE WEEK KREEFT EN KAVIAAR SMAAKT NIET
Laat ik met mijn ambacht beginnen. Sommige koks denken dat zij boven de ander kunnen uitstijgen door veelvuldig gebruik te maken van zeldzame producten van Moeder Aarde. Kookatelierhouder Frans Senf: “Hoe heerlijk ook, mij brengt het niet in extase. Na 1700 kooksessies begin ik aardig te leren hoe je met elkaar met de meest gangbare producten de mooiste gerechten kunt maken.”

In mijn beleving is er onder de sterrenjagers maar één chef, die met recht de titel God van de Franse keuken mag dragen: Paul Bocuse. Hij ontwikkelde 70 jaar geleden de kookstijl van Auguste Escoffier. Uit zijn keuken leerde ik hoe je een eerlijke groentesoep als een feestdis kunt opdienen onder een mooi gebruind kapsel van bladerdeeg. Eén keer mocht ik er met mijn kookvrienden eten. Niet de internationale blabla maar juist de beschilderde betonnen schutting van het parkeerterrein intrigeerde mij. Een lokale kunstschilder bracht alle leden van de vaste keukenstaf te midden van hun producten in beeld. Het merendeel werkte daar al 25 jaar. Een eerbetoon van chef Bocuse zelf , waarmee hij wil aangeven dat het niet om hem alleen gaat maar om de bevlogenheid van zijn teamleden.

In de wereld van de politiek van vandaag heeft het begrip bevlogenheid een andere betekenis gekregen: het zich verheffen boven het volk. Het kan ook anders.

IEDERE WEEK B&W IN BEELD WERKT NIET
Het is veel interessanter om de achtergronden en de bevlogenheid van de uitvoerenden in beeld te brengen, wanneer duidelijk is wat hij of zij in opdracht van de door ons gekozen Gemeenteraad moeten realiseren.

Wanneer wij – van pluche tot gepeupel – een keuze hebben kunnen maken, over wie ons mogen vertegenwoordigen, dan willen wij de uitvoerders de tijd en het vertrouwen gunnen om die plannen verder te ontwikkelen. Zonder dat er weer zo’n kwasi-kok even in de ketel komt roeren voor het leuke plaatje in het plaatselijke suffertje.

Het is niet de chef die de boontjes dubbel dopt of de uien snijdt. Zijn tranen mogen hem pas in de ogen springen, wanneer hij het eindresultaat mag voorproeven, zoals dat door zijn teamleden werd bereid.

DE KEUZE IS AAN ONS……
“Is alles naar wens?” Kent u dat gevoel, wanneer u de naar complimentjes vissende chef eigenlijk eens uw waarheid wil vertellen. Als u de moed heeft om uw kritiek te spuien, dan wordt u niet altijd even serieus genomen. “Daar hebben wij nooit klachten over…” Ofwel U zeurt. Om de sfeer niet te bederven onthoudt u zich van commentaar.

Uit ervaring van een van mijn leermeesters weet ik, met hoeveel tegenzin hij na het hoofdgerecht zijn rondje door het restaurant maakt. Natuurlijk vindt hij een complimentje leuk. Maar zo’n verplicht ereronde hoort niet bij hem. Alleen zijn ijdelheid wordt gestreeld.

En wellicht ook van de gast, die maar wat graag wil laten horen hoeveel verstand hij heeft van het bereiden van gerechten.

IENS IS EEN ZEGE VOOR IEDERE KOK EN RESTAURANTBEZOEKER
Iedere bezoeker van welk restaurant dan ook, kan op ieder moment zijn mening kwijt over de kwaliteit, prijs en service van het gebodene. Wellicht een suggestie voor de Wassenaarders.NL om een actuele graadmeter voor iedereen openbaar te maken. Ieder contact met bestuurder of verantwoordelijk ambtenaar mag wat mij betreft in beeld komen. Objectiviteit is wel een voorwaarde. Daar worden wij allemaal beter van.

Heeft u iemand een suggestie voor de uitwerking van zo’n graadmeter? Schrijf mij! chef@kookatelierwassenaar.nl.

Receptenregister

Speciaal voor onze lezers geeft Fransesco u toegang tot al zijn heerlijke recepten neem snel een kijkje op http://www.kookatelierwassenaar.nl/receptenregister2010/index.htm vervolgens kunt u alle recepten bekijken met de volgende speciale inlogcode User: Wasko Wachtwoord: 85

Tags

PolitiekWassenaar
Back To Top