Ga naar hoofdinhoud

Bikkers

31 januari 20142 minute read

Wassenaar – Bij de voorwerpen van Brandweermuseum Wassenaar kunnen bijna altijd verhalen worden gevonden. Soms is dat het verhaal van de brandweerman die goed herkenbaar is op een foto, soms gaat het over de herkomst, over het gebruik van een voorwerp, bijvoorbeeld een vuurzweep bij een duinbrand, over degene die het voorwerp geschonken heeft.

Nu gaat het over de fabrikant. Op het bendelstuk op de foto staat de naam Bikkers. (een bendelstuk wordt bij lekkage van een slang om de slang gelegd). Bikkers was van 1783 tot 1983 een fabrikant van brandspuiten en brandweermateriaal in Rotterdam. Een succesvol bedrijf, dat in 1872 het predikaat Koninklijke verkreeg. Het bedrijf leverde scheepsbrandspuiten aan de marine, het was een tijd stadsbrandspuitmaker van Rotterdam, er werden veel brandspuiten aan de koloniën geleverd. In 1887 kwam de eerste eigen stoombrandspuit op de markt.

Vier generaties Bikkers leidden het bedrijf. Toen Wouter Alexander, van de derde generatie, in 1915 zijn 25-jarig jubileum als directeur vierde was berekend dat er in zijn periode 64 stoombrandspuiten, 6 automobiel-stoombrandspuiten, 618 handbrandspuiten en 9 motorbrandspuiten waren afgeleverd. Deze Wouter Alexander heeft in 1897 een boek geschreven “De ontwikkeleing van het bluschwezen”. De replica die we in het museum van dit boek hebben is een aangename bron van informatie en inspiratie. In 1864 maakte Bikkers en de Haagse brandspuithandelaar Hoven in het openbaar in gedrukte pamfletten ruzie over wat er mis ging bij een demonstratie van brandspuiten in Rotterdam.

Hiermee is nog lang niet alles verteld wat er achter de naam Bikkers op het bendelstuk aan verhalen verscholen zit.
Vorig jaar was er een bezoeker in het museum die zei verwant te zijn aan Bikkers. Graag zouden we die man nog een keer spreken.

Het bendelstuk op de foto is te zien in de tentoonstelling in de openbare bibliotheek van Wassenaar vanaf 6 februari.

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

Tags

BrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top