Ga naar hoofdinhoud

Naar verluidt bij de dorpspomp

2 mei 20142 minute read

Wassenaar – Een van de interessante voorwerpen in Brandweermuseum Wassenaar is een een soort trechter. In de catalogus uit 1925 die geschreven werd door de heer Bom, 2e Secretaris van de Museum Commissie van de Koninklijke Nederlandsche Brandweervereniging, wordt het voorwerp genoemd onder nummer 44 Trechter met slang, vroeger gebruikt om de Brandspuit met de Dorpspomp vol te pompen. (1900.)

Ik stel me voor dat het wel behoorlijk snel gegaan moet zijn. De dorpspomp werd met grote slagen bediend en het water stroomde vlot met behulp van de trechter naar de brandspuit. Het kostte meer tijd om te zorgen dat de brandspuit uit het spuithuis in de dorpskerk bij de pomp was. In het jubileumboek uit 1995 “Van Kerk tot Brandweerkazerne” lezen we dat de ruimte om snel uit te rijden beperkt was en dat er veel gemanoeuvreerd moest worden. Voor de brandspuit moest ook nog een paard gespannen worden. Het kostte tijd voordat het paard er was en als het dan nog een dwarse bui had duurde het even voordat het gespannen was.

Dus binnen 10 minuten bij de brand zijn lukte toen zeker niet. Maar het moet wel een mooi spektakel geweest zijn. Het manoeuvreren van de spuit vanuit het spuithuis, het vullen van de spuit met water, het inspannen en het in toom houden van het paard. Dat zal zeker veel bekijks getrokken hebben. Als de dorpspomp al een plek was waar de dorpelingen nieuwtjes uitwisselden, zoals we dat nu op Facebook en Twitter doen, dan zal de belangstelling daar, na het luiden van de brandklok, aanzienlijk toegenomen zijn. Wat het werk van de brandweer er niet gemakkelijker op gemaakt zal hebben. Hielden de piekeniers de dorpelingen dan met hun dreigende pieken op afstand?

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

Tags

BrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top