Skip to content

Droogrek voor brandslangen

16 mei 20142 minute read

Wassenaar – In de catalogus uit 1925 van Brandweermuseum Wassenaar van de hand van de heer H.G.Bom Jr, destijds 2e secretaris van de Museum Commissie van de Koninklijke Nederlandsche Brandweervereniging. staat onder nummer 76: Houten rollen om Slangen te drogen, waarvan er zich nog meerderen bevinden naast den Toren in de Hervormde Kerk.

Van die rollen is er 1 bewaard gebleven die nu te zien is in het Brandweermuseum. Het is niet helemaal duidelijk hoe de rollen gebruikt werden. Mogelijk werden ze boven in de toren geplaatst zodat de slangen verticaal konden drogen. Het zou ook kunnen zijn dat de slangen horizontaal werden gedroogd, over een aantal van de rollen. Een afbeelding daarvan is er helaas niet.

Op vakantie in Tsjechië heb ik onlangs zowel een verticale als een horizontale drooginrichting gezien. De verticale was in een tamelijk grote brandweerkazerne in Domazlice, een regionaal belangrijke plaats in West Bohemen. Daar was in de kazerne een speciale drooginrichting waar de slangen eerst horizontaal werden geborsteld en daarna werden ze verticaal opgehangen om te drogen. In een klein dorpje in de buurt, met de naam Kout na Šumavĕ, zag ik gewoon in een straatje een groot rek om brandslangen te drogen. Twintig meter lang. Geen speciale beveiliging, geen toezicht. Het was natuurlijk maar heel toevallig dat het rek in gebruik was.

Voor wie besmet is met het brandweervirus en aangeraakt met het virus van de geschiedenis is dat een mooie vondst. Al waren we niet in die streek om brandweervondsten te doen. Toch mooi meegenomen. Ook dank zij Van der Mark en zijn verzameldrift.

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

Tags

BrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top