Skip to content

Reddingsschaar

30 mei 20142 minute read

Wassenaar – De brandweer komt vaak in actie als er mensen bekneld zitten in een voertuig bij een ongeluk. De hulpmiddelen die daarbij worden gebruikt zijn indrukwekkend. In Brandweermuseum Wassenaar hebben we daarvan een paar voorbeelden die dateren uit de jaren zeventig: onderdelen van hydraulisch materiaal, zoals een schaar, een spreider en een zaag.

In het eerste nummer van de jaargang 1977 van “De Brandweer Hobbyist”, de voorloper van het nu bestaande prachtige tijdschrift een-een-twee, staat een artikel waarin de reddingsschaar wordt besproken. Dat het een indrukwekkend stuk gereedschap is blijkt wel: “De reddingsschaar bestaat uit twee hydraulisch aangedreven armen van gesmeed titanium, die 4500 kg kunnen heffen of trekken,,,,Met eenmansbediening kan dit draagbare apparaat: stuurkolommen omhoogtrekken, klemmende deuren verwijderen, ingedrukte daken open trekken.. openingen forceren die er niet waren. Onder volle druk maakt deze schaar in 40 seconden een opening van 85 cm. Bovendien is de schaar veilig, omdat geen vuur, lawaai of vonken ontstaan als het apparaat in werking is.”

Overigens lezen we in Wikipedia dat hydraulische aandrijving betekent dat er olie onder hoge druk (ongeveer 700 bar) naar het gereedschap gepompt wordt.

Maar het verhaal uit 1977 maakt wel duidelijk dat zo’n onooglijk voorwerp in Brandweermuseum meer is dan het lijkt. Brandweermensen weten dat uit ervaring. Voor hen is het redden van mensen uit voertuigen bij een ongeluk een veelvoorkomend deel van hun werk, een belangrijk deel, maar zeker geen aangenaam soms zelfs een traumatisch deel.

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

Tags

BrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top