Ga naar hoofdinhoud

Brandslangen

13 juni 20142 minute read

Wassenaar – Zoals elk jaar heeft de Kunstgroep Wassenaar een Salon in De Paauw. Dit jaar start die op 13 juli. Het thema is in 2014 ‘Water en vuur”. Dat is gekozen omdat Brandweermuseum Wassenaar dit jaar 90 jaar bestaat.

Maar de kunstenaars wilden er meer van maken. Er komt een speciaal kunstwerk buiten voor De Paauw. Dat kunstwerk staat in het teken van brandweer. De vraag is dan: waarvan maak je het. Het museum heeft genoeg oude brandweerspullen, maar die kunnen natuurlijk niet verbruikt worden. Die spullen zijn immers bedoeld om de brandweergeschiedenis voor het publiek tot leven te brengen. Daarom worden ze bewaard.

De oplossing werd gevonden in gebruikte brandslangen. Van de Gezamenlijke Brandweer uit het Botlek gebied kregen we gratis een flinke hoeveelheid oude brandslangen, zonder koppeling. Mooie rode en gele slangen van verschillende maten. Met nog wat ander materiaal gaan de kunstenaars daarvan een kunstwerk maken. Op 13 juli wordt het kunstwerk onthuld door burgemeester Hoekema.

Er wordt trouwens nog meer gedaan met oude brandslangen. Er zijn bedrijven die er tassen, riemen, I Phone hoesjes en zo van maken. Tamelijk aan de prijs weliswaar, maar bijzonder. De kunstenaar Ricardo Brey, woonachtig te Gent, maakt ook af en toe werk met brandslangen. Wie weet wat voor nieuwe ideeen er ontstaan als het brandslangenkunstwerk op 13 juli wordt gepresenteerd. Samenwerking tussen Wassenaarse kunstenaars en Brandweermuseum Wassenaar zou tot nog veel meer creativiteit kunnen leiden.

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

Tags

BrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top