Ga naar hoofdinhoud

Fotograaf

21 juni 20143 minute read

Wassenaar – In Brandweermuseum Wassenaar wordt gestaag achter de schermen gewerkt aan de inventarisatie en de registratie van de collectie. Het is vanzelfsprekend van groot belang dat we precies weten wat er allemaal in de collectie zit, waar het voorwerp vandaan komt, hoe en van wie het verworven is, uit welke tijd het stamt, waarvoor het gebruikt is, het materiaal, de afmetingen en hoe belangrijk het is voor de brandweergeschiedenis.

We leggen dan ook meteen vast waar het voorwerp zich bevindt, in welke conditie het is en we leggen de relatie met andere delen van de verzameling: de foto-collectie, de boeken en het archief met documenten en documentatie. En we maken foto’s of we scannen het object. We willen alles graag precies weten.

Eenvoudig is dat niet, omdat in het verleden niet alles en niet alles meteen is vastgelegd. Er is eerder aan de registratie gewerkt. Zowel door oprichter Van der Mark als bijvoorbeeld door Tom Wijfjes. Die inventarisaties gebruiken we nog wel als naslagwerk, maar omdat ze niet zijn bijgehouden in de loop van de tijd valt er nu nog veel uit te zoeken, Bovendien willen we nu meer vastleggen dan eerder is gedaan overeenkomstig de eisen die tegenwoordig aan een museum worden gesteld. Veel en belangrijk werk dus, dat langzaam maar zeker vordert.

Elk voorwerp moet gefotografeerd worden. En wel op een zodanige manier dat de details uitstekend zichtbaar zijn, zodat de foto als documentatie kan dienen. We prijzen ons gelukkig dat Bouwe Prins bij het museum als vrijwilliger zulke foto’s maakt. Deze week heeft hij weer een belangrijk deel van de collectie gefotografeerd. Hij kwam beladen met professionele apparatuur, flitsers, reflecterende paraplu’s en materiaal om de voorwerpen tegen de juiste achtergrond te fotograferen. De hele verzameling ‘draagbare blusmiddelen’, of als u wilt ‘brandblussers’ kwam deze week aan bod. Over een periode van 100 jaar zijn dat er heel wat. Ze laten de ontwikkeling van de techniek en van de voorschriften zien. Dank zij het werk van Bouwe Prins hebben we nu een prima basis om de voorwerpen verder te registreren en alle verdere gegeven er bij te zoeken. Een professionele vrijwilliger!

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook

Tags

BrandweermuseumFotograafWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top