Wassenaar – In Brandweermuseum Wassenaar wordt de sleutel bewaard van het spuitenhuis achter de Nederlands Hervormde Kerk. Van der Mark heeft er nummer 330 aan gegeven. Van 1790 tot 1921 was dat spuithuis in gebruik. Die sleutel is de inspiratiebron voor een nieuw initiatief van het museum.
Dat de Wassenaarse brandweer lange tijd vanaf de Dorpskerk uitrukte met de spuiten die bij de kerk gestald waren is vrij goed bekend. In het boek van Tom Wijfjes (en G.Spruit) staat daar veel informatie over. Ook over de verschillende plekken waar de brandweer in de loop van de tijd verder nog gehuisvest was, totdat in 1991 de kazerne aan de Johan de Wittstraat betrokken werd. Een van de vrijwilligers van het museum is bezig een fietsroute voor te bereiden langs alle plekken waar de Wassenaarse brandweer was gevestigd en materieel had staan. Er zijn namelijk behalve de kazernes ook veel plaatsen geweest waar slangenwagentjes stonden. Of waar voertuigen tijdelijk gestald werden. Verschillende buitenplaatsen hadden hun eigen brandweermateriaal. Voor De Paauw is er met Prinses Marie een speciale overeenkomst gesloten die in een document is vastgelegd aan het eind van de 19e eeuw en die begin 20e eeuw nog eens is aangepast. De fietsroute moet de Wassenaarse (brandweer)geschiedenis in herinnering brengen. Daarbij hoort natuurlijk ook de plek waar onze oprichten Van der Mark heeft gewoond. Belangrijke branden die in de afgelopen 70 jaar in Wassenaar plaatsvonden zullen ook in de fietsroute aan bod komen.
Hoewel het nog wel even gaat duren tot het nodige zoekwerk klaar is, ziet het er naar uit dat in het voorjaar van 2015 de vele fietsende Wassenaarders een bijzondere tocht kunnen maken langs plaatsen met voor velen onbekende verhalen.
Een mooi voorbeeld van zo’n verhaal is door Van der Mark zelf verteld in zijn fotoplakboek. Hij schrijft over de Dorpskerk: “Voorts bevond zich in den toren ook nog een inrichting, waardoor het mogelijk was de klok bij brandalarm te doen kleppen. Laatstgenoemde inrichting bestond uit een hamer (gescheiden van die van het uurwerk), welke met een langen kabel was verbonden aan een tuimelaar, beneden in den toren. Deze tuimelaar rustte tegen een pallenrad, voorzien van een slinger. Door draaien aan den slinger lichtte het pallenrad bij elke halve omwenteling de tuimelaar op, om deze weder met een ruk te doen vallen. Boven in den toren geschiedde hetzelfde met den hamer, zoodat de klok met korte slagen klepte.”
Zo is sleutel no 330 met recht een sleutel tot Wassenaarse geschiedenis.
Column Brandweermuseum Wassenaar
Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.