Skip to content

De drie helden van het Brandweermuseum Wassenaar

20 februari 20152 minute read

Wassenaar – Brandweermuseum Wassenaar heeft drie helden: onze oprichter Gerard van der Mark, Jan van der Heijden, de uitvinder van de slangenbrandspuit en Martinus van Marum, de bedenker van het kruiwagenspuitje.

All drie waren ze veelzijdig. Van der Mark was aannemer/architect, opperbrandmeester, historicus, verzamelaar, tekenaar en ontwerper. Als grootvader betoverde hij zijn kleinzonen met de toverlantaarn. Martinus van Marum was directeur van Teylers’ in Haarlem, botanicus, hij experimenteerde met grote elektriseermachines met brandblusmiddelen, hij was een vooraanstaan geleerde en bedenker van het kruiwagenspuitje. Jan van der Heijden verbeterde de straatverlichting in Amsterdam, reorganiseerde de brandweer in de hoofdstad, hij bedacht de slangenbrandspuit, bracht zijn producten aan de man als een moderne marketeer, hij schreef samen met zijn zoon een boek over de slangenbrandspuiten, hij was een voortreffelijk tekenaar en schilder van stadsgezichten, bedacht een scheepskameel. Kortom drie veelzijdige mannen. Ze waren alle drie ook creatief, dat blijkt wel uit wat ze allemaal deden. Ze wisten ook van volhouden en ze waren weerbarstig. Alle drie hadden ze wel problemen met overheden, die hun ambities in de weg dreigden te staan.

Die eigenschappen: veelzijdigheid, creativiteit, volharding en weerbarstigheid zijn voor museummensen een voorbeeld.

Het liefst houden we het bij veelzijdigheid en creativiteit. Dat spreekt vanzelf. Aan volharding valt ook niet te ontkomen. En omdat niet voor iedereen duidelijk wat er nodig is voor het zorgvuldig beheren van de collectie, die eigendom is van de gemeente Wassenaar, komt enige weerbarstigheid wel van pas.

De kinderen van groep 6 en 7 van de St Jozefschool die deze week op bezoek kwamen kenden het woord “weerbarstig” niet. Maar toen we het uitlegden waren er toch ook een paar bij die zichzelf of een ander de eigenschap toedichtten.

Column Brandweermuseum Wassenaar

Ook in een klein museum als het Brandweermuseum Wassenaar gebeurt van alles dat voor de meeste mensen verborgen blijft. Niet omdat het geheim is, maar omdat er meestal geen gelegenheid is om er over te berichten. Met deze wekelijkse column willen we dat veranderen. De ene week kan het gaan over een schenking, dan weer over een bijzondere ontmoeting, over een probleem met de vaste collectie, over de dringende behoefte aan hulp of over iets waarop we trots zijn. brandweermuseum@wassenaar.nl, www.brandweermuseumwassenaar.nl ook op twitter en facebook.

Tags

BrandweermuseumHeldenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top